Kirjeenvaihtajan kommentti: USA:ssa demokraattien uskottavuus horjuu – miten kansa voi luottaa puolueeseen, jonka poliitikot eivät luota oman puolueen johtoon?

"Biden kompuroi sanallisesti ja poliittisesti"– näin tutkija arvioi Bidenin ensimmäisen virkavuoden kulkua 2:46
Video: "Biden kompuroi sanallisesti ja poliittisesti" – näin tutkija arvioi Bidenin ensimmäisen virkavuoden kulkua

Luottamusongelma demokraatti-puolueen sisällä on todellinen ja eripura on muuttunut yhä äänekkäämmäksi, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kommentissaan. 

Demokraattien edustajainhuoneen puhemiehellä Nancy Pelosilla on ollut pitkät ja hikiset viikot. Hän on yrittänyt tanssia niin puolueen progressiivisten kuin maltillisten pillin mukaan, mutta epäonnistui jälleen tällä viikolla puolueen yhdistämisessä.

Kuluvalla viikolla Pelosi lupasi useamman päivän ajan, että edustajainhuoneessa äänestetään vihdoin kummastakin presidentti Joe Bidenin jättimäisistä lakipaketeista. Toinen paketeista on jo senaatissa hyväksytty 1,2 biljoonan dollarin infrastruktuuripaketti, jolla rahoitetaan teitä, siltoja ja rautateitä.

Kiistanalaisempi on sosiaaliturva- ja ilmastonmuutospaketti, minkä hintalappu hirvittää puolueen maltillisempia. Pelosi on luvannut, ettei infrastruktuuria hyväksytä ennen kuin sosiaaliturvapaketista on myös sovittu.

Lopulta Pelosi taipui maltillisten tahtoon: infrastruktuuripaketti eteni kuukausien viivytyksien jälkeen Bidenin pöydälle allekirjoitettavaksi, mutta äänestys isommasta sosiaalipaketista lykkääntyi jälleen.

Progressiiviset suuttuivat ja heitä hirvittää, että sosiaaliturvapaketti pienenee yhä luvatusta. Alun perin Biden esitti yli 3 biljoonan dollarin pakettia, mutta maltillisten vaatimuksesta hintalappu on jo pudotettu 1,75 biljoonaan dollariin.

Alun perin Biden lupasi, että paketissa on mukana 12 viikon palkallisia perhevapaita, mutta yhä käydään riitelyä siitä mahtuuko edes neljän viikon perhevapaat lakiin mukaan. Oikeastaan lähes kaikista suurista lupauksista sosiaalipalvelujen osalta on nipistetty, mutta läpimennessään uudistus olisi silti massiivisin muutos Yhdysvaltain sosiaaliturvaan pitkiin aikoihin.

Erityisesti lapsiperheiden kannalta uudistuksiin olisi tarvetta, sillä Yhdysvaltain hallinto osallistuu erittäin niukasti lastenhoidon kustannuksiin.

Yhdysvallat käyttää keskimäärin 500 dollaria vuodessa lasta kohden, verrattuna 14 000 dollariin, mitä muut varakkaan maat keskimäärin käyttävät. Lastenhoito voi maksaa amerikkalaisille vanhemmille asuinpaikasta riippuen jopa pari tuhatta dollaria kuukaudessa.

Useimmissa osavaltioissa äidit eivät saa myöskään mitään rahallista tukea valtiolta synnytyksen jälkeen, joten harvalla on varaa jäädä kotiin vauvan kanssa useiksi viikoiksi. Bidenin esityksessä lapsiperheille tulisi verohelpotuksia ja lisätukia, joiden uskotaan vähentävän lapsiköyhyyttä merkittävästi.

Pohjoismaisesta näkökulmasta kaikenlaiset parannuksen kuulostavat kohtuulliselta, mutta miksi maltilliset jälleen lykkäsivät äänestystä? He eivät luota Pelosin laskelmiin. Maltilliset vaativat kongressin budjettitoimiston puolueettomia laskelmia paketin sisällöistä. Osa heistä ei ole myöskään kiinnostunut tarjoamaan palkallisia perhevapaita amerikkalaisille, kuten eivät republikaanitkaan.

Luottamusongelma demokraatti-puolueen sisällä on todellinen ja eripura on muuttunut yhä äänekkäämmäksi. Esimerkiksi kuluvalla viikolla Virginian osavaltion kuvernöörivaaleissa republikaani Glenn Youngkin otti voiton demokraatista ja puolueen kesken alkoi samantien toisten syyttely.

Maltillisten demokraattien mielestä häviö oli merkki siitä, että puolue on menossa liian vasemmalle, vasemmiston mielestä merkki siitä, ettei puolue ole tarpeeksi vasemmalla.

Ongelma ei ole vain Pelosin, vaikka kongressin välivaalit lähestyvätkin nopeammin kuin presidentinvaalit. Biden on ollut myös monelle demokraatille pettymys. Bidenin kannatusluvut ovat olleet tasaisessa laskussa.

Jos demokraatit eivät saa sosiaaliturvauudistuksia ja politiikkaansa läpi nyt, kun heillä on valta sekä Valkoisessa talossa että kummassakin kamarissa, niin milloin sitten?

Lue myös:

    Uusimmat