Mainos

Yhdysvalloissa muistettiin Irakin sodassa kuolleita

Irakin sodan vastustajat ovat järjestäneet useita mielenosoituksia eri puolilla Yhdysvaltoja. Sodan vastustus on kasvanut mielipidetiedusteluissa sitä mukaa kun amerikkalaissotilaiden kuolonuhrien määrä nousee Irakissa.

Eri puolilla Yhdysvaltoja on järjestetty satoja erilaisia sodanvastaisia tilaisuuksia. Mielenosoittajat sai liikkeelle alkuviikosta tullut tieto siitä, että Irakissa on kuollut jo 2000 amerikkalaissotilasta.

Poliisi pidätti Washingtonissa järjestetyn mielenilmauksen yhteydessä sodan vastustajien keulakuvaksi nousseen Cindy Sheehanin. Sheehanin poika kuoli Irakissa viime vuoden huhtikuussa. Sheehanin lisäksi pidätettiin parikymmentä muuta ihmistä, jotka kävivät makaamaan Valkoisen talon edustalle muistutuksena Irakissa kuolevista amerikkalaisista sotilaista. Poliisin mukaan pidätettyjä syytetään laittomasta mielenosoituksesta.

Los Angelesissa ihmisiä kerääntyi puistoihin ja kadunkulmiin kynttilävalvojaisiin laulamaan ja muistamaan sodassa kuolleita. Rauhanaktivistit kertovat, että sodanvastainen liike kasvaa Yhdysvalloissa nopeasti. Heidän mukaansa jo valtaosa amerikkalaisista vastustaa Irakin miehitystä.

- Yleisessä mielipiteessä on nähtävissä se, että sodan lopettamisen ja joukkojen kotiuttamisen kannatus kasvaa. Mielipide alkaa heijastua kongressiin, Phyllis Bennis sodanvastaisesta Institute for Policy Studies -tutkimuslaitoksesta kertoi.

Sodan vastustus on kasvanut mielipidetiedusteluissa. Äskettäin julkaistussa kyselyssä 53 prosenttia amerikkalaisista katsoi, että sotaan lähtö oli erehdys. NBC:n ja Wall Street Journalin mittauksessa aiemmin tässä kuussa 58 prosenttia haastatelluista halusi vähentää amerikkalaisjoukkojen määrää Irakissa.

Amerikkalaisten uhrien määrä nousee edelleen. Yhdysvaltain armeija kertoi tänään, että kaksi amerikkalaista sotilasta sai surmansa tienvarsipommin räjähdyksessä Bagdadin itäpuolella keskiviikkona. Tämä nostaa Irakin sodan aikana kuolleiden amerikkalaisten määrän 2003:een. Haavoittuneita on yli 15 000.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.