Yhdysvalloissa kampanjointi ensi kuussa pidettäviin kongressin välivaaleihin kiihtyy – Myös Biden ja Trump kiertävät

1:43
Biden ja Trump kampanjoivat omiensa puolesta.

Amerikkalaiset äänestäjät valitsevat noin kuukauden päästä koko edustajainhuoneen, osan senaatista ja osavaltioiden johtajista, mikä vaikuttaa presidentti Joe Bidenin loppukauteen ja tuleviin presidentinvaaleihin.

Presidentti Biden on alkanutkin kampanjoida demokraattien puolesta, mutta korkea inflaatio ja epäluottamus vaalijärjestelmää kohtaan varjostavat demokraattien mahdollisuuksia pitää valta-asemansa.

Edelliset Yhdysvalloissa järjestetyt valtakunnalliset vaalit päättyivät kongressihyökkäykseen ja väkivaltaan, joten näitä vaaleja odotetaan erityisellä jännityksellä.

Noin kuukauden päästä järjestettävissä kongressin välivaaleissa kummallekin puolueelle kyse on pitkälti demokratian turvaamisesta, tosin eri näkökulmista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Demokraatit pelkäävät häirintää vaalipaikoilla, valehtelua ja jopa väkivaltaa, republikaanit puolestaan sitä, ettei heidän ääniään lasketa.

Washington Post -lehden analyysin mukaan enemmistö kongressiin pyrkivistä republikaaneista kieltää tai kyseenalaistaa Bidenin voiton viime vaaleissa, vaikka minkäänlaisia todisteita vaalivilpistä ei ole löytynyt mistään tutkimuksista.

FiveThirtyEightin, vaalituloksiin keskittyvän verkkosivuston mukaan, 60 prosentilla amerikkalaista on vaalituloksen kieltäjä vaaliehdokkaana.

Palaako Trump presidenttiehdokkaaksi?

Mikäli Donald Trumpia myötäilevät republikaanit voittavat tarpeeksi paikkoja näissä vaaleissa, se tietää lähes varmasti myös Trumpin paluuta seuraaviin presidentinvaaleihin.

Trump pitää jo kampanjatilaisuuksia kannattajilleen eri puolella maata ja osoittaa tukeaan Trump-myönteisille kongressiin pyrkiville republikaaneille.

Demokratian lisäksi isoja kysymyksiä ovat talous ja inflaatio, minkä hoidosta Biden on saanut voimakasta kritiikkiä myös omiltaan.

Biden sai myös tällä viikolla huonoja uutisia öljynviejämaiden OPEC-järjestöltä. Saudi-Arabian johdolla OPEC-maat päättivät Bidenin aneluista huolimatta supistaa öljyntuotantoaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Päätöksen odotetaan näkyvän jälleen korkeampana energian ja bensan hintana, mikä masentaa äänestäjien näkemystä Bidenista ja demokraateista entisestään.

Demokraatit toivovat, että äänestäjät aktivoituvat korkeimman oikeuden aborttikiellon vuoksi, mutta historian valossa istuvan presidentin puolue ottaa yleensä takkiin välivaaleissa.

Tällä hetkellä kannatuskyselyiden ennuste on, että republikaanit ottavat edustajainhuoneen ja demokraatit pitävät senaatin niukan enemmistön hallussaan, mutta mitä tahansa voi vielä kuukaudessa tapahtua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja