Yhdysvalloissa Iowa ja New Hampshire luovat mielikuvia voittajista

MTV Uutiset Iowassa: Trumpin uskotaan voittavan ensi yön esivaalit ylivoimaisesti 2:13
MTV Uutiset Iowassa: Trumpin uskotaan voittavan ensi yön esivaalit ylivoimaisesti

Yhdysvaltain presidentinvaalien äänestäjät alkavat luoda mielikuviaan vaalien menestyjistä ja häviäjistä kaksien ensimmäisten esivaalien tulosten perusteella.

Iowa vetää katseita puoleensa siksi, että se on osavaltio, joka käynnistää republikaanien esivaalikauden. 

Iowassa ei kuitenkaan järjestetä esivaaleja vaan vaalikokoukset, mistä johtuvat muun muassa tiukat kellonaikarajoitukset äänien antamiselle.

Ensimmäisenä oleminen tarkoittaa, että Iowasta on tullut yhdessä New Hampshiren kanssa eräänlainen esivaaliprosessin tuuliviiri ja ehdokkaiden kohtalonnäyttäjä: osavaltioissa heikosti menestyneet ehdokkaat ovat usein jättäytyneet kisasta pois.

New Hampshiren esivaalit järjestetään ensi viikolla.

– Yhdysvalloissa selvästi on olemassa ilmiö, jossa ihmiset tykkäävät olla voittajan puolella. Nämä kaksi ensimmäistä kisaa yhteenlaskettuna ovat hyvin merkittäviä mielikuvan muokkauksen kannalta. Eli keitä ehdokkaita pidetään ylipäätään sellaisina, joilla on mahdollisuuksia menestyä ja keitä sellaisina, joilla ei ole, Ulkopoliittisen instituutin tuktija Maria Lindén kertoo.

Yhdysvaltalaiset äänestäjät alkavatkin Lindénin mukaan tehdä näiden kahden osavaltion tulosten jälkeen johtopäätöksiä ehdokkaista.

Yksi merkittävä lisäero esivaalien ja vaalikokousten välillä on, että jälkimmäisiä hallinnoivat ja järjestävät puolueet. Esivaalien täytyy noudattaa liittovaltion lakeja, mikä tarkoittaa muun muassa tiettyä esteettömyyden tasoa.

Washington Post -lehden mukaan vaalikokouksiin ei esimerkiksi ole tarjolla järjestettyjä kuljetuksia, joka voi pitkien etäisyyksien Iowassa syödä osaltaan ihmisten äänestysintoa.

Lue myös:

    Uusimmat