MTV paikalla: Ex-presidentti nöyryytti protestoijaa Iowan esivaaleissa – Trumpille odotetaan murskavoittoa talvimyrskyssä

MTV Uutiset Iowassa: Trumpin uskotaan voittavan ensi yön esivaalit ylivoimaisesti 2:13
MTV Uutiset Iowassa: Trumpin uskotaan voittavan ensi yön esivaalit ylivoimaisesti

Iowan osavaltiossa äänestetään Suomen aikaan ensi yönä ensimmäisissä presidentinvaalien esivaaleissa. 

Entisen presidentti Donald Trumpin uskotaan voittavan republikaanien vaalikokouksen ylivoimaisesti, sillä hän johtaa kannatuskyselyissä toisena olevaa Etelä-Carolinan entistä kuvernööriä Nikki Haleyta lähes 30 prosenttiyksiköllä. Kolmantena on Floridan kuvernööri Ron DeSantis.

Evankelisen herätysliikkeen jumalanpalveluksessa Iowan Indianolassa oli tavallista enemmän tilaa. Poikkeuksellisen talvimyrskyn jäljiltä osa maanteistä oli vielä sunnuntaina tukossa, ehdokkaat joutuivat perumaan kampanjatilaisuuksia ja kovien pakkasten pelätään vähentävän myös iowalaisten äänestysintoa. Evankelisen yhteisön odotetaan muodostavan jälleen jopa kuusikymmentä prosenttia Iowan vaalien äänestäjistä, joten sekä entinen presidentti Donald Trump että Floridan kuvernööri Ron DeSantis lämmittelevät erityisesti heitä.

– Pidän todella kuvernööri DeSantisista! Pidän siitä, että hän on nuori ja perhekeskeinen. Hänen vaimonsakin on mahtava, Jonathan Roen, yksi Grace Evangelical -kirkon johtajista, kertoo MTV Uutisille.

Trumpin tukijat eivät avustaisi Ukrainaa

Vaikka DeSantis on panostanut kampanjassaan pääosin Iowaan, tuoreimmassa kannatuskyselyssä hän on tipahtanut kolmannelle sijalle Etelä-Carolinan kuvernöörin Nikki Haleyn taakse. Trumpin kannatus on NBC:n uutisten kyselyssä 48 prosentissa, Haleyn 20 prosentissa ja DeSantiksen 16 prosentissa.

Haley on kärkikolmikosta se maltillisin, joka puhuu muun muassa Ukrainan tukemisen tärkeydestä. Trumpin kampanjatilaisuudessa Trumpin tukijoilta ei Ukrainalle enää lisärahaa heruisi. Trumpin tukijat uskovat, että jos Trump olisi ollut presidentti, Venäjän presidentti Vladimir Putin ei olisi hyökännyt Ukrainaan.

– Kaikki rahat, mitkä Joe Biden on antamassa Ukrainalle kuuluu jäädä Yhdysvalloille! Missä on (Ukrainan) tilivelvollisuus kaikelle lahjoitetulle rahalle ja aseille, Trumpin tukija Dean Dutcher kertoo MTV Uutisille Trumpin kanmpanjatilaisuudessa Indianolassa.

Dutcher uskoo vahvistamattomiin ja Venäjän propagandana pidettyihin huhuihin, että Ukrainan presidentti olisi ostanut juuri hulppean huvilan Yhdysvalloista.

– Ukrainan presidentti Zelenskyi on ostanut monen miljoonan huvilan Etelä-Floridasta, mistäköhän hän sai siihen rahat, Dutcher sanoo ja viittaa Yhdysvaltain antamaan sotilasapuun.

45-vuotiasta DeSantisia Dutcher pitää liian nuorena presidentiksi, Haleyyn hän ei luota.

– En luota Nikki Haleyyn. On liikaa huhuja, että hän olisi yrittämässä tehdä Uuden maailmanjärjestyksen, mutta me haluamme pitää Yhdysvallat, Dutcher lisää.

Uusi maailmanjärjestys on salaliittoteoria, jonka mukaan osa maailman johtajista yrittäisi muodostaa salaa yhden ja kaikkivaltiaan maailmanhallituksen.

"Mene takaisin äitisi luo"

Entisen presidentti Donald Trumpin odotetaan voittavan Iowassa selkeästi. Kysymys tuntuu olevan enää siitä, kuinka ylivoimaisesti hän voittaa ja kuka tulee toiseksi. 

Iowalla on jaossa 40 valitsijamiestä, mikä ei ole paljon, mutta sillä on suuri vaikutus myöhempien osavaltioiden äänestäjien päätöksiin. Sellaisille republikaaneille, jotka eivät halua, että koko puolue valuu Trumpille, Iowa ja viikon päästä järjestettävät New Hampshiren esivaalit tuntuvat olevan se viimeinen hetki vaikuttaa.

– Uskon, että Trump voittaa jälleen! Tällä kertaa toivon, että voitto on ylivoimainen, joka vielä tarkastetaan, ettei voittoa varasteta uudelleen. Uskon, että hän voitti oikeasti 2020 vaalit ja voittaa jälleen ja isosti, Trumpin tukija Krystal Hedrick kertoo.

Toisin kuin Trump ja tukijat väittävät, edellisten presidentinvaalien massiivisesta vaalivilpistä ei ole löytynyt todisteita.

Trumpin Iowan viimeinen kampanjatilaisuus yritettiin keskeyttää ilmastoaktivistin toimesta, mutta hänet saatettiin takaisin pakkasiin. MTV seurasi ja kuvasi tilanteen.

– Ilmastorikollinen, huutaa mielenosoittaja kylttiä kantaen.

– Mene takaisin äitisi luo, vastaa Trump.

Lue myös:

    Uusimmat