Trump on voittamassa republikaanien vaalikokoukset Iowassa

MTV Uutiset Iowassa: Trumpin uskotaan voittavan ensi yön esivaalit ylivoimaisesti 2:13
MTV Uutiset Iowassa: Trumpin uskotaan voittavan Iowan esivaalit ylivoimaisesti

Yhdysvalloissa maan entinen presidentti Donald Trump on voittamassa republikaanien vaalikokoukset Iowassa, ennustavat muun muassa CNN, CBS News ja NBC News. Trump oli ennakkosuosikki Iowassa.

Trumpin voittomarginaali ei ollut heti selvillä. Suomen aikaa ennen aamuviittä laskettuna oli noin 40 prosenttia annetuista äänistä.

Liikemiehen jäljessä tulevat Floridan kuvernööri Ron DeSantis ja Yhdysvaltain entinen YK-lähettiläs Nikki Haley. Ennusteissa kaksikon äänimäärien ero oli kuitenkin erittäin pieni, ja esimerkiksi CBS Newsin suorassa lähetyksessä annettiin ymmärtää, ettei heidän järjestyksestään Trumpin takana ole vielä täyttä varmuutta.

Iowan republikaanit suuntasivat uurnille äänestämään puolueensa presidenttiehdokkaasta hyytävissä olosuhteissa.

Vaalikokoukset alkoivat osavaltiossa maanantaina iltaseitsemältä paikallista aikaa eli kolmelta tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa. Uutiskanavat antoivat ennusteensa vain puolisen tuntia tämän jälkeen.

Vaalikokouksessa äänestävien täytyi olla paikalla viimeistään edellä mainittuun kellonaikaan, eikä ennakkoäänestystä sallittu kuin joillekin asevoimien jäsenille. Äänestyspaikkoja oli yli 1 600.

Iowan historian kylmimmät vaalikokoukset

Iowan vaalikokouksissa valitaan republikaanien puoluekokoukseen 40 valitsijamiestä eli alle kaksi prosenttia kaikista puoluekokouksen valitsijamiehistä. Ehdokkaat saavat Iowassa valitsijamiehiä suhteessa heidän vaalikokouksissa saamaansa äänimäärään.

Iowa vetää katseita puoleensa sen vuoksi, että se on osavaltio, joka käynnistää republikaanien esivaalikauden. Iowassa ei kuitenkaan järjestetä esivaaleja vaan vaalikokoukset, mistä johtuvat muun muassa tiukat kellonaikarajoitukset äänien antamiselle.

Ensimmäisenä oleminen tarkoittaa, että Iowasta on tullut yhdessä New Hampshiren kanssa eräänlainen esivaaliprosessin tuuliviiri ja ehdokkaiden kohtalonnäyttäjä: näissä osavaltioissa heikosti menestyneet ehdokkaat ovat usein jättäytyneet kisasta pois. New Hampshiren esivaalit järjestetään ensi viikolla.

Tämän vuoden vaalikokoukset ovat olleet historian kylmimmät Iowassa. Paikoin pakkanen on voinut tuntua vielä huomattavasti elohopean osoittamaakin purevammalta, sillä tuulen vaikutus on voinut saada lämpötilan tuntumaan jopa 40 pakkasasteelta.

Lue myös:

    Uusimmat