New Hampshire äänestää tänään: Trump ja Sanders suosikkeja

Yhdysvalloissa New Hampshiren osavaltio äänestää tänään puolueiden presidenttiehdokkaista.

Republikaanien puolella mielipidekyselyiden ennakkosuosikki on miljardööri Donald Trump, demokraateilla senaattori Bernie Sanders.

Tätä ennen valinnassa on äänestetty vasta yhdessä osavaltiossa, Iowassa.

Siellä republikaaneista entinen kannatusta sai Ted Cruz. Demokraattien taisto päättyi käytännössä tasapeliin Sandersin ja entisen ulkoministerin Hillary Clintonin välillä.

Mielipidekyselyjen perusteella New Hampshiressa voittavat molempien puolueiden protestiääniä keräävät haastajat. Sandersin etumatkaa Clintoniin pidetään vahvana, koska vermontilainen senaattori on lähes kotinurkillaan. Republikaanien gallupkuningas on jälleen Donald Trump, mutta vaalitulos voi yllättää hänet, kuten Iowassa, jossa hän jäi toiseksi.

Pieni 1,3 miljoonan asukkaan New Hampshire Yhdysvaltain koillisosassa on ensimmäinen varsinaisen esivaalin järjestävä osavaltio. Reilu viikko sitten pelin avanneessa Iowassa valinta hoidettiin vaalikokouksilla.

New Hampshiressa on tilaa yllätyksille, koska ihmisten ei tarvitse rekisteröityessään sanoa, kumman puolueen vaalissa he aikovat äänestää. Tämä ryhmä kattaa yli 40 prosenttia rekisteröityneistä.

Kokoaan suurempi merkitys

Vaikka New Hampshire on asukasmäärältään pieni osavaltio, sillä on ensimmäisenä varsinaisena esivaalien osavaltiona kokoaan suurempi merkitys. Siellä on perinteisesti luotu suuntaviivoja koko pitkään kestävälle äänestysruljanssille ja karsittu heikoimpia ehdokkaita pois pelistä.

Sekä ehdokkaat että äänestäjät ottavat New Hampshiren vakavasti. Monet äänestäjät osallistuvat kampanjatapahtumiin ja tekevät päätöksensä vasta äänestyspäivänä. Ehdokkaat puolestaan kiertävät paljon osavaltion sisällä ja käyttävät runsaasti rahaa tv-mainoksiin ennen äänestystä.

16 presidentinvaaleista kolmea kertaa lukuun ottamatta New Hampshiressa jompikumpi puolueensa ykkössijan vienyt ehdokas on päätynyt myös presidentiksi. Viimeisin poikkeus nähtiin 2008, kun Hillary Clinton voitti New Hamphiressa, mutta toiseksi sijoittunut Barack Obama valittiin lopulta Valkoiseen taloon.

Donald Trump moittii Ted Cruzia tämän kommenteista vesikidutukseen liittyen:

Trump toisti yleisöstä huudetun hävyttömän kommentin 1:05

Lue myös:

    Uusimmat