Yhdysvalloissa demokraatit vaativat ulkoministeriä luovuttamaan Ukraina-papereita

2:21
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen arvioi videolla Yhdysvalloista käsin kohun viimeisimpiä käänteitä.

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen demokraatit vaativat ulkoministeri Mike Pompeota luovuttamaan asiakirjoja, jotka liittyvät presidentin yhteydenpitoon Ukrainan kanssa.

Edustajainhuoneen kolmen komitean puheenjohtajat antoivat Pompeolle viikon aikaa toimittaa asiakirjat. Puheenjohtajien mukaan lukuisilla ulkoministeriön virkamiehillä on suoraa tietoa presidentti Donald Trumpin yrityksistä saada Ukrainan hallitukselta apua vaalikampanjaansa.

–  Komiteat tutkivat, missä laajuudessa presidentti Trump vaaransi kansallisen turvallisuuden painostaessaan Ukrainaa sekaantumaan vuoden 2020 vaaleihin ja pantatessaan turvallisuusapua, jonka kongressi oli myöntänyt Ukrainalle Venäjän aggression torjumiseen, puheenjohtajat sanoivat.

He jatkoivat, että asiakirjat ovat osa presidentistä aloitettua virkarikossyytetutkintaa. Jos vaatimukseen ei suostusta, kyseessä on puheenjohtajien mukaan yritys vaikeuttaa tutkintaa.

Ilmianto käynnisti poliittisen myrskyn

Virkarikossyytetutkintaan johtanut tapahtumaketju sai alkunsa ilmiannosta, joka tehtiin Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisölle. Yhdysvaltojen kongressi julkaisi torstaina ilmiantokirjeen, joka kuvaa presidentin painostavan puhelinkeskustelussa Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Kirje kuvaa myös Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Rudy Giulianin roolia sopassa. Hänen väitetään painostaneen usean amerikkalaisdiplomaatin kanssa Zelenskyitä tutkimaan Bidenin toimia.

Joe Bidenin poika Hunter Biden oli mukana ukrainalaisessa kaasuyhtiössä, kun Joe Biden toimi Yhdysvaltojen varapresidenttinä ja vieraili usein Ukrainassa. Kaasuyhtiötä, jossa Hunter Biden oli mukana, on syytetty korruptiosta. Häntä vastaan ei kuitenkaan ole koskaan nostettu syytteitä Ukrainassa eikä häntä ole syytetty väärinkäytöksistä.

Ilmiantajan mukaan Valkoinen talo pyrki rajoittamaan pääsyä Trumpin ja Zelenskyin puhelun tietoihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja