Demokraattien mukaan virkarikostutkinta Trumpia kohtaan oli ainoa vaihtoehto – presidentti hyökkäsi Twitterissä tiedusteluvaliokunnan puheenjohtajaa vastaan: "Hän on sairas mies!"

Yhdysvaltain senaatin ja edustajainhuoneen mukaan presidentti Donald Trumpin Ukraina-puhelun ilmianto johtaa jatkotutkimuksiin – Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo tuoreimmat tunnelmat rapakon takaa 2:21
Kymmenen uutiset: Yhdysvaltain senaatin ja edustajainhuoneen mukaan presidentti Donald Trumpin Ukraina-puhelun ilmianto johtaa jatkotutkimuksiin.

Yhdysvalloissa demokraatit vakuuttivat perjantaina, että presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinta etenee nopeasti.

Heidän mielestään todisteet Trumpin vallan väärinkäytöstä ovat selvät. Demokraatit perustavat syytöksensä Trumpin Ukrainan presidentin kanssa käytyyn puheluun. Heidän mielestään Trump on myös yrittänyt peitellä väärinkäytöstään.

Edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin mukaan demokraateilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa virkarikostutkinta presidentistä.

–  Kyse on maamme kansallisesta turvallisuudesta. Yhdysvaltain presidentti ei ole ollut lojaali virkavalalleen, hän on vaarantanut kansallisen turvallisuutemme ja vaarantanut vaaliemme koskemattomuuden, Pelosi sanoi.

Palosin mukaan edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan demokraattipuheenjohtaja Adam Schiff johtaa tutkintaa.

Trump vastasi tilanteeseen tyypilliseen tapaansa Twitterissä.

– Edustajainhuoneen jäsen Adam Schiff sepitti keskusteluni Ukrainan presidentin kanssa ja luki sen kongressissa ja miljoonille (ihmisille). Hänen täytyy erota ja hänen (toimiaan) tutkia. Hän on tehnyt tätä kaksi vuotta. Hän on sairas mies!

– Jos tuota moitteetonta puhelua Ukrainan presidentin kanssa ei pidetä soveliaana, silloin tulevat presidentit eivät KOSKAAN enää voi puhua ulkomaisten johtajien kanssa!, Trump tviittasi.

Tiedusteluvaliokunnan jäsen Eric Swalwell sanoi perjantaina, että virkarikostutkinnassa pitää keskittyä Trumpin ja hänen ukrainalaisen virkaveljensä puheluun.

Ilmiantokirje Ukraina-puhelusta

Kongressi julkaisi torstaina kohutun Ukraina-puhelun ilmiantokirjeen. Ilmiantajan mukaan Valkoinen talo pyrki rajoittamaan pääsyä heinäkuisen Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puhelun tietoihin.

Ilmiantajan mukaan Trump pyysi puhelussa ulkovaltaa sekaantumaan Yhdysvaltojen ensi vuoden presidentinvaaleihin.

Valkoisen talon keskiviikkona julkaisemista muistiinpanoista ilmenee, että Trump pyysi Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia. Muistiinpanot eivät kuitenkaan ole sanatarkka kopio puhelinkeskustelusta.

Poika Hunter Biden oli mukana ukrainalaisessa kaasuyhtiössä, kun Joe Biden toimi Yhdysvaltojen varapresidenttinä ja vieraili usein Ukrainassa. Kaasuyhtiötä, jossa Hunter Biden oli mukana, on syytetty korruptiosta. Häntä vastaan ei kuitenkaan ole koskaan nostettu syytteitä Ukrainassa eikä häntä ole syytetty väärinkäytöksistä.

New York Times kertoi torstaina, että Trumpin puhelinkeskustelun Zelenskyin kanssa ilmiantanut henkilö olisi mies, joka työskentelee tiedustelupalvelulle CIA:lle.

Trump on kiistänyt painostaneensa Zelenskyitä, ja tätä on myötäillyt myös Zelenskyi.

Lue myös:

    Uusimmat