Demokraatit alkoivat kerätä todistusaineistoa Trumpia vastaan – CNN: Valkoinen talo pyrkinyt salaamaan puheluja valtionjohtajien kanssa

Yhdysvaltain senaatin ja edustajainhuoneen mukaan presidentti Donald Trumpin Ukraina-puhelun ilmianto johtaa jatkotutkimuksiin – Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo tuoreimmat tunnelmat rapakon takaa 2:21
Video: MTV Uutiset kertoi perjantaina, että Yhdysvaltain senaatin ja edustajainhuoneen mukaan Trumpin Ukraina-puheluiden ilmianto johtaa jatkotutkimuksiin.

Yhdysvalloissa demokraatit ottivat lauantaina askeleita eteenpäin, jotta saisivat kerättyä todistusaineistoa presidentti Donald Trumpin kohupuhelusta Ukrainan presidentin kanssa.

Demokraatit vaativat ulkoministeri Mike Pompeota todistamaan ja luovuttamaan puheluun liittyviä papereita. New York Timesin mukaan demokraatit vaativat muun muassa Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välistä keskustelua auki kirjoitettuna ja listaa puhelun mahdollisesti kuulleista henkilöistä.

Demokraattien mukaan dokumentteja tullaan pyytämään lisää lähipäivinä. Asiasta järjestettäneen tulevalla viikolla myös ensimmäinen virallinen kuuleminen.

Yhdysvalloissa käynnistettiin kuluneella viikolla presidentti Trumpiin liittyvä virkarikossyytetutkinta. Tutkinta sai alkunsa nimettömästä ilmiannosta, jonka mukaan presidentti oli painostanut puhelinkeskustelussa Ukrainan presidenttiä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Ilmiantajan mukaan Valkoinen talo pyrki rajoittamaan pääsyä Trumpin ja Zelenskyin välisen puhelun tietoihin.

Hunter Biden oli mukana ukrainalaisessa kaasuyhtiössä, kun Joe Biden toimi Yhdysvaltojen varapresidenttinä. Kaasuyhtiötä on syytetty korruptiosta. Hunter Bideniä vastaan ei kuitenkaan ole nostettu syytteitä Ukrainassa eikä häntä ole syytetty väärinkäytöksistä.

Kohu käynnistyi keskellä Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjointia. Joe Biden tavoittelee demokraattipuolueen presidenttiehdokkuutta ensi vuonna järjestettävissä vaaleissa.

– Aion keskittyä kampanjointiin siitä huolimatta, että Trump on käyttänyt valtaansa väärin jahdatakseen perhettäni, Biden sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Bidenin kampanjatiimin mukaan Biden on saanut kuluneen viikon aikana kampanjaansa lahjoituksia eniten sitten kampanjansa alun.

Puhelu Putinin kanssa salattiin

Uutiskanava CNN kertoi lauantaina, että Trumpin avustajat ovat tehneet jo reilun vuoden ajan isoja askelia siihen suuntaan, etteivät presidentin puhelinkeskustelut ulkomaisten johtajien kanssa tule julkiseksi.

CNN kertoo, että Valkoinen talo on rajoittanut virkamiesten mahdollisuuksia saada tietoa muun muassa Saudi-Arabian ja Venäjän johtajien kanssa käydyistä puhelinkeskusteluista.

Esimerkiksi yhdestä Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin kanssa käydystä keskustelusta olisi normaalisti tullut muistiinpanot luettavaksi osalle virkamiehistä, mutta niitä ei koskaan toimitettu. Myös pääsy ainakin yhden Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa käydyn keskustelun muistiinpanoihin rajattiin tiukasti.

Lue myös:

    Uusimmat