Raskauttava lausunto Trumpia vastaan: USA:n Ukrainan-lähettiläs todisti presidentin painostaneen Ukrainaa sotilasapua hyväksikäyttäen

Möläyttävä Mulvaney, hämmentävä kirje ja oma maali ulkopolitiikan verkkoon – Donald Trumpin viikon käänteet käsittelyssä nyt 10:32
Möläyttävä Mulvaney, hämmentävä kirje ja oma maali ulkopolitiikan verkkoon – tältä näytti Donald Trumpin viime viikko

Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs on todistanut kongressissa presidentti Donald Trumpia vastaan tämän virkarikostutkinnassa.

Ukrainan-lähetystön korkeimman diplomaatin William Taylorin mukaan Trump painosti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä ilmoittamaan julkisesti korruptiotutkinnasta demokraattien Joe Bidenia ja tämän poikaa Hunter Bidenia vastaan. Taylorin lausunnon mukaan myös Yhdysvaltojen Ukrainalle myöntämä sotilasavustus olisi liitetty asiaan.

Taylorin mukaan Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland kertoi hänelle, että kaikki liittyy kyseiseen julkiseen ilmoitukseen, myös turvallisuusavustus. Taylorin mukaan porkkanana Valkoinen talo käytti myös Zelenskyin ja Trumpin mahdollista huippukokousta.

Myös Sondland on ollut valiokunnan kuultavana.

Valkoiselta talolta raju vastahyökkäys

Tiedoista on kerrottu julkisuudessa ennenkin, mutta nyt ne saivat lisävahvistusta Ukrainassa toimineen diplomaatin todistuksesta. Kuuleminen tapahtui suljettujen ovien takana, mutta Taylorin 15-sivuinen avauslausunto vuodettiin nopeasti medialle.

Valkoinen talo torjui todistuksen ja kutsui sitä "äärivasemmistolaisten lainsäätäjien ja byrokraattien koordinoimaksi lokakampanjaksi".

– Joka päivä, kun tämä hölynpöly jatkuu, tuhlataan veronmaksajien aikaa ja rahaa. Valkoisen talon lausunnossa todetaan.

Trump on myöntänyt pyytäneensä Zelenskyitä tutkimaan korruptioepäilyjä, joiden väittää liittyvän Joe Bidenin ja Hunter Bidenin toimiin Ukrainassa. Trump on kuitenkin vahvasti kiistänyt käyttäneensä sotilasavustusta painostuskeinona tutkinnan aloittamiseksi.

Trumpin vastainen virkarikostutkinta on saanut alkunsa epäilystä, että Trump painosti Ukrainan presidenttiä puhelinkeskustelussa tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Bidenin ja tämän pojan toimia Ukrainassa.

Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevaa Bidenia pidetään yhtenä todennäköisenä vaihtoehtona Trumpin haastajaksi vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

Lue myös:

    Uusimmat