Salainen kirje julki: Trumpin ja Ukrainan presidentin puhelun ilmiantaja valituskirjeessään: Trump halusi ulkovallan sekaantuvan USA:n ensi vuoden vaaleihin

Valkoinen talo kertoo presidentti Donald Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välisestä puhelinkeskustelusta 1:49
MTV Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja kommentoi virkarikostutkintaa Kymmenen uutisissa.

Valkoisen talon virkailijat pyrkivät rajoittamaan pääsyä Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin heinäkuisen puhelun tietoihin, kuten siitä tehtyyn sanatarkkaan muistioon. Näin kertoo puhelun ilmiantaja kirjelmässään, jonka Yhdysvaltojen kongressi julkaisi tänään.

Ilmiantokirjeen voi lukea esimerkiksi tämän linkin takaa.

– Nämä toimet alleviivasivat, että Valkoisen talon virkailijat ymmärsivät puhelun raskauttavuuden, kirjelmässä sanotaan.

Ilmiantajan mukaan Valkoisen talon virkailijat kertoivat, ettei ollut ensimmäinen kerta, kun pääsyä Trumpin puhelun tarkkoihin muistiinpanoihin rajoitetaan kovin suojauksin, koska ne ovat poliittisesti arkaluontoisia, eivätkä niinkään arkaluontoisia kansallisen turvallisuuden näkökulmasta.

Trump halusi ulkovallan sekaantuvan Yhdysvaltojen ensi vuoden presidentinvaaleihin, ilmiantaja väittää.

– Olen saanut useilta Yhdysvaltojen hallinnon virkailijoilta tietoa, että Yhdysvaltain presidentti käyttää valtaansa pyytääkseen ulkovaltoja sekaantumaan Yhdysvaltojen vuoden 2020 vaaleihin, kirjelmässä sanotaan.

Ilmiantajan uskotaan työskentelevän jossain Yhdysvaltojen tiedusteluelimessä.

Poika Hunter Biden keskiössä

Valkoisen talon eilen julkaisemista muistiinpanoista ilmenee, että Trump pyysi Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia. Eilen julkaistu muistiinpano ei ollut sanatarkka muistio puhelusta.

Joe Biden oli Yhdysvaltojen varapresidentti, kun Barack Obama toimi presidenttinä. Biden vastasi tuolloin Yhdysvaltojen Ukraina-suhteista. Samaan aikaan, vuonna 2014, poika Hunter Biden oli mukana ukrainalaisessa kaasuyhtiössä Burisma Holdingsissa.

Kyseistä kaasuyhtiötä on syytetty korruptiosta, ja Ukrainan yleinen syyttäjä Viktor Shokin tutki tapausta. Joe Biden halusi, että Shokin erotetaan, koska hän ei ollut saanut juurikaan tuloksia aikaiseksi Ukrainan korruption vastaisissa toimissa.

Biden ei ollut ainoa, joka oli tyytymätön Shokinin toimiin ja halusi että tämä erotetaan, sillä EU ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF olivat samoilla linjoilla Yhdysvaltojen kanssa. Myös ukrainalaiset aktivistit vaativat Shokinin erottamista ja syyttivät tätä korruption peittelemisestä ja korruption vastaisten uudistusten sabotoimisesta.

Trumpin ja hänen henkilökohtaisen asianajajansa Rudy Giulianin mielestä Biden savusti Shokinin ulos virasta, koska Biden halusi suojella poikaansa Hunter Bidenia. Hunter Bideniä vastaan ei ole koskaan nostettu syytteitä Ukrainassa eikä häntä ole syytetty väärinkäytöksistä.

Eilen julkaistujen puhelun muistiinpanojen mukaan Trump sanoi Zelenskyille, että Yhdysvallat on ollut "erittäin, erittäin hyvä Ukrainaa kohtaan". Sen jälkeen Trump pyysi Zelenskyitä olemaan yhteydessä Yhdysvaltojen oikeusministerin William Barrin ja Giulianin kanssa Bidenien tutkinnan tiimoilta.

– Ihan mikä tahansa, mitä voisitte tehdä oikeusministerin kanssa, olisi mahtavaa, Trump sanoi.

Ukraina-kohu johti virkarikossyytetutkintaan

Yhdysvaltain edustajainhuoneen demokraattien puhemies Nancy Pelosi kertoi varhain keskiviikkona Suomen aikaa, että Yhdysvalloissa edustajainhuone aloittaa virkarikossyytetutkinnan presidentti Trumpista. Syynä on Trumpin väitetty painostus Zelenskyitä kohtaan näiden puhelun aikana.

Pelosin mukaan Trump oli rikkonut perustuslakia pyytäessään Ukrainan presidentin apua omaan vaalitaisteluunsa.

– Trumpin toimet paljastivat ne häpeälliset tosiasiat, että presidentti on pettänyt oman virkavalansa, kansallisen turvallisuutemme ja vaaliemme koskemattomuuden, Pelosi sanoi.

Trump totesi Pelosin haaskaavan aikaansa.

– Hän tuhlaa aikaansa keinotekoiseen kriisiin. Kaikki mitä he puhuvat on hölynpölyä.

*Juttua täydennetty klo 16.48 ja lisätty linkki ilmiantajan kirjeeseen.

*Juttua täydennetty klo 17.19.


Lue myös:

    Uusimmat