Puhdistukset USA:n hallinnossa jatkuvat: Trump antoi potkut kahdelle virkarikosoikeudenkäynnin todistajalle

0:54

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on erottanut hallinnostaan jo ainakin kaksi virkamiestä, jotka todistivat presidentin virkarikosoikeudenkäynnissä.

Trump erotti perjantaina Yhdysvaltain kansalliseen turvallisuusneuvostoon kuuluneen everstiluutnantin Alexander Vindmanin. Vain muutamaa tuntia myöhemmin Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland kertoi lausunnossaan, että presidentti on kutsunut hänet kotiin.

Turvamiehet saattoivat Vindmanin ulos Valkoisesta talosta, ja hänen lakimiehensä kutsui elettä kostoksi.

– Vindman sai lähteä, koska hän kertoi totuuden, lakimies David Pressman sanoi.

Myös veli sai lähteä

Myös Vindmanin veli Yevgeny Vindman erotettiin syytä mainitsematta kansallisesta turvallisuusneuvostosta, jossa hän työskenteli lakimiehenä, kertoo muun muassa New York Times. Hän ei ollut tekemisissä virkasyyteprosessin kanssa.

Alexander Vindman oli turvallisuusneuvoston Euroopan-asioiden johtaja. Hän oli paikalla, kun presidentti Trump soitti kohutun puhelun Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille. Samainen puhelinkeskustelu johti virkasyytteiden nostoon kongressissa.

Trump pyysi puhelussa Zelenskyiä käynnistämään tutkinnan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenistä ja tämän pojasta Hunterista, joka toimi ukrainalaisen Burisma-kaasuyhtiön hallituksessa. Kaasuyhtiötä on epäilty korruptiosta, mutta Hunter Bidenin toiminnasta ei ole löytynyt epäselvyyksiä.

Yhdysvaltain republikaanienemmistöinen senaatti vapautti Trumpin odotetusti virkasyytteistä aiemmin tällä viikolla.

EU-lähettiläs antoi raskauttavia lausuntoja

Gordon Sondland kuului virkarikostutkinnan avaintodistajiin. Hän kertoi Yhdysvaltojen pyrkineen vaihtokauppoihin, jossa Ukrainan presidentti olisi kutsuttu Valkoiseen taloon vastineena siitä, että Bideneistä avataan tutkinta Ukrainassa.

Sondland sanoi myös uskovansa, että Trump piti Ukrainan sotilasapua jäissä painostaakseen maata avaamaan tutkinnan. Hän ei saanut asiaan suoraa ohjeistusta Trumpilta, vaan teki päätelmät itse perustuen siihen, että sotilasapu oli ollut jäissä niin pitkään.

8.2.2020 kello 17.44: Uutista päivitetty 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja