Yhdysvalloissa avataan yhteiskuntaa innolla ja rokotetahti on kova, mutta osa väestöstä laittaa kapuloita rattaisiin – kirjeenvaihtaja kertoo miksi

Yhdysvaltojen rokotetahti on päätä huimaava – kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, miten yhteiskunta avautuu koronan jäljiltä rapakon takana 4:19
Videolla MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo myös, millaisia virusmuunnoksia Yhdysvalloissa tavataan eniten.

Yhdysvalloissa rokotustahti on ollut nopea ja yhteiskuntaa on pääsy avaamaan jo laajalti. MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa, että rokottamisen saralla on kuitenkin kohdattu yllättäviä haasteita. 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lupasi 100 miljoonaa rokoteannosta ensimmäisenä satana päivänä virassaan. Tämä raja on saatu jo rikki ja nyt Biden lupaakin 200 miljoonaa annosta. 

– Rokotustahdin kannalta tilanne kehittyy kuin rasvattu. Tähän mennessä yli 170 miljoonaa rokoteannosta on pistetty amerikkalaisten käsivarsiin, kertoo MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen

Joka viidennellä amerikkalaisella on jo molemmat rokoteannokset. 

– Reilulla kolmanneksella on jo ainakin ensimmäinen annos, Karppinen täsmentää. 

Yhteiskuntaa on päästy jo avaamaan Yhdysvalloissa.

– Täällä osavaltiot purkavat innokkaasti rajoituksiaan ja osa on jo täysin purkanut. Tietenkin se on hyvä uutinen yrityksille. Ihmiset liikkuvat ja kuluttavat ja varailevat jo toiveikkaasti kesälomamatkojaan. 

Haasteita rokottamisen sujuvuudelle kuitenkin yhä löytyy. 

– Täällä on kuitenkin vielä yllättävän paljon rokoteskeptisyyttä, ellei ihan rokotevastaisuutta. Joissakin osavaltioissa etelän suunnalla – kuten Mississippissä – on kymmeniä tuhansia rokoteannoksia rokotepaikalla odottanut, mutta ihmiset eivät tule paikalle. 

Karppisen avaa taustoja rokotevastaisuuteen.

– Se johtuu salaliittoteorioista ja tietämättömyydestä. Ihmiset ovat jakautuneita siitä jopa puoluelaitaa myöten.  

Karppinen kertoo, että republikaaneissa on jo Donald Trumpin ajalla ollut rokotekielteisyyttä, skeptisyyttä ja salaliittoteorioita. 

– Ne jatkuvat yhä ja nykyiset republikaanipoliitikotkin saattavat siitä puhua. Demokraattien leirissä sitä (rokotekielteisyyttä) on vähemmän. 

– Maan vähemmistön keskuudessa mustat eivät luota siihen, että viranomaiset haluavat heille välttämättä mitään hyvää, joten hekin ovat varovaisia sen suhteen, ottavatko rokotteen. 

Lue myös:

    Uusimmat