Pörssikurssit pinkaisivat nousuun Yhdysvalloissa ja talouden uskotaan kasvavan Eurooppaa nopeammin – kirjeenvaihtaja kertoo, mikä rohkaisee sijoittajia

2:13

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa maailman laajuista kasvua erityisesti Yhdysvaltoihin. New Yorkin pörssi sulkeutui eilen jälleen ennätyslukuihin. Kurssit ovat nousseet reippaasti sen jälkeen, kun Yhdysvaltain kongressi hyväksyi 1,9:n biljoonan dollarin koronaelvytyspaketin. 

– Eilisiin ennätyslukemiin siivitti erittäin positiivinen raportti palvelualan työpaikkojen paluusta, kertoo MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

– Kuten tiedämme, pandemia on erityisesti koetellut palvelualaa, mutta pitkäkestoisempi polttoaine, joka on rohkaissut sijoittajia, on Joe Bidenin elvytyspaketissa. Pieni- ja keskituloisille amerikkalaisille on lähetetty pankkitileille ja koteihin rahaa, jotta he voisivat kuluttaa. 

Karppinen kertoo, että Yhdysvalloissa osavaltiot ovat jo saaneet rajoituksia purettua, sillä Atlantin takana rokotetta on saatavilla tarpeeksi.

– Rokotustahti on ollut aikamoinen. Se myös rohkaisee täällä, Karppinen sanoo.

Euroalueen bruttokansantuote kasvaisi IMF:n ennusteen mukaan tänä vuonna 4,4 prosenttia. Euroalueella toipuminen koronakriisistä olisi silti selvästi hitaampaa kuin Yhdysvalloissa. 

IMF odottaa Yhdysvaltojen talouden kiihdyttävän tänä vuonna peräti 6,4 prosentin kasvuun. Arviota nostettiin 1,3 prosenttiyksikköä tammikuun ennusteesta. 

Yhdysvaltain nousuputken uskotaan jatkuvan, mutta epävarmuuttakin ilmassa on.

– Kyllä täällä aika optimistisia ollaan – varsinkin kun talousraportit näyttävät hyvältä. Sijoittajat vähän hermostuneesti seuraavat, mitä tapahtuu seuraavalle suurelle askeleelle eli Joe Bidenin infrastruktuuripaketille, jossa puhutaan jälleen miljardeista. Se aiotaan rahoittaa pääosin yritysveroja nostamalla. Tämä saattaa ainakin hetkellisesti tasoittaa pörssikurssien nousuja, Karppinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja