Yli kaksi miljoonaa amerikkalaista rokotetaan päivässä ja osavaltiot purkavat vauhdilla koronarajoituksia – asiantuntijoita huolestuttaa silti kaksi asiaa

2:05
Jos tarpeeksi moni ei ota rokotetta syksyyn mennessä, uhkaa Yhdysvaltoja uusi korona-aalto. Katso Mari Karppisen raportti New Yorkista.

Yhdysvalloissa osavaltiot purkavat koronarajoituksia, mikä on piristänyt taloutta eri puolelle maata. Terveysasiantuntijoita huolettavat kuitenkin virustartuntojen kasvaminen rokottamattomien keskuudessa ja se että, joka neljäs amerikkalaisista sanoo, ettei aio ottaa koronarokotetta.

Elämä tuntuu taas hymyilevän New Yorkissa. Osavaltiossa lähes neljäkymmentä prosenttia on saanut ainakin ensimmäisen koronarokotteen ja kotimainen turismi nostaa päätään.

Adam Chatagnier matkusti suurkaupunkiin Lousianan osavaltiosta.

– Päätimme tulla tänne, koska matkustusrajoitukset poistuivat emmekä ole matkustaneet vuoteen. Olemme rokotettuja ja halusimme nähdä New Yorkin ennen kuin helteet alkavat,  Chatagnier kertoo MTV Uutisille Brooklynin sillan kupeessa.

Amerikkalaisten varatessa kotimaan kesälomamatkoja terveysasiantuntijat painottavat varovaisuutta. Virusvariantit leviävät rokottamattomien nuorten keskuudessa ja tartuntamäärät ovat lähteneet jälleen kasvuun.

– Ihmiset ovat uupuneita koronaan ja he alkavat liikkua entistä enemmän. Olemme huolissamme, että lisääntyvä matkustus lisää tartuntojen määrää, erityisesti koska uudet virusmuunnokset vahvistuvat eri puolella Yhdysvaltoja, epidemiologian professori Ali Mokdad Washingtonin yliopistosta kertoo.

Uusi aalto uhkaa

Rokotteet ovat vähentäneet vakavia koronatapauksia, mutta asiantuntijoiden huolena ovat rokotteista leviävät valheet ja salaliittoteoriat. Paikoin rokotetta on ollut rokotuspaikoilla enemmän kuin ottajia.

– Yhdysvalloilla on suuri ongelma. 25 prosenttia amerikkalaisista ei halua ottaa koronarokotetta. Meidän täytyy tehdä asialle jotain.

– Kesällä virus ei leviä niin helposti, joten alhaisempikin rokotetaso suojelee meitä kesällä, mutta talvella ei. Siksi odotammekin uutta aaltoa kesän jälkeen, koska moni amerikkalainen ei ole vielä silloin rokotettu, Mokdad arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja