Mainos

Yhdysvallat varoittaa Japania valaanpyynnistä

Yhdysvallat ilmoittaa olevansa valmis vastatoimiin Japania vastaan, mikäli Japani jatkaa valaanpyyntiään Tyynenmeren pohjoisosissa.

Yhdysvaltain, Britannian ja merkittävimpien ympäristönsuojelujärjestöjen vastustuksesta huolimatta Japani ilmoitti viime viikolla pyytävänsä kaskelotteja ja brydenvalaita, joita Yhdysvalloissa suojellaan lailla. Japani pyytää jo ennestään lahtivalaita.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat sanoneet asettavansa Japanin kalateollisuuden ja muunkin teollisuuden tuotteille talouspakotteita, mikäli yksikään suojellun valaslajin yksilö tapetaan.

-Aiomme ryhtyä voimallisiin toimiin, jos japanilaiset todellakin pyytävät kaskelotteja ja brydenvalaita, sanoi Yhdysvaltain kauppaministeri Norman Mineta eilen illalla. Minetan mukaan Yhdysvaltain Japanin-suurlähettiläs Thomas Foley luovutti varoituksen Japanille maanantaina.

Yhdysvaltain mukaan mikään maa ei ole pyytänyt kyseessä olevia valaslajeja sitten vuoden 1987, jolloin oli

Valaita

kulunut vuosi kansainvälisestä pyyntikiellosta. Japanilaiset valaanpyyntialukset lähtivät pyyntimatkalle lauantaina Tyynen valtameren luoteisosiin tarkoituksenaan pyytää 160 lahtivalasta ja 50 brydenvalasta ja 10 kaskelottia eli spermavalasta seuraavien muutaman kuukauden aikana.

Japanilaisten viranomaisten mukaan valaanpyynnin tarkoituksena on kerätä tietoa valaiden asuinpaikoista, ravinnosta ja muuttoliikkeistä. Japanilaiset ovat myöntäneet, että valaiden liha myydään. Mineta on japanilaissukua oleva amerikkalainen, joka astui virkaansa viime kuussa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.