Yhdysvallat: P-Korea-neuvottelut käydään suunnitellusti

Yhdysvaltain edustajat matkustavat suunnitelmien mukaisesti Aasiaan neuvotellakseen Pohjois-Korean ja Kiinan edustajien kanssa Pekingissä myöhemmin tällä viikolla, Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja kertoi maanantaina.

Maailmalla oli epäilty Yhdysvaltojen osallistumista neuvotteluihin sen jälkeen, kun Pohjois-Korea ilmoitti jälleenkäsitelleensä ydinpolttoainetta. Kyseessä oli kuitenkin ilmeisesti käännösvirheestä johtunut väärinkäsitys: polttoainetta ei vielä ole käsitelty.

Pohjois-Korea ja Yhdysvallat eivät ole käyneet korkean tason neuvotteluja sitten viime syksyn. Yhdysvaltain delegaatiota neuvotteluissa johtaa apulaisulkoministeri James Kelly.

Koreoiden neuvottelut toteutuvat

Etelä-Korea on puolestaan hyväksynyt Pohjois-Korean ehdotuksen ministeritason neuvotteluista. Etelä-Korean jälleenyhdistymisministeriö kertoi, että maa on hyväksynyt Pohjois-Korean ehdotuksen kolme päivää kestävistä neuvotelluista sen pääkaupungissa Pjongjangissa. Niiden on määrä alkaa ensi sunnuntaina.

Pohjois-Korea perui edelliset, kuun alkupuolelle suunnitellut neuvottelut sen jälkeen, kun Etelä-Korea lähetti huolto- ja lääkintäjoukkoja Persianlahdelle. Etelä-Korean viranomaiset sanoivat lisäksi jo ennen Yhdysvaltain lausuntoa uskovansa, että neuvottelut Pohjois-Korean, Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä alkavat suunnitellusti.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat