Mainos

Yhdysvallat leikkaa Israelin lainapakettia

Noin 240 miljoonan euron lainatakuiden vähennystä pidetään symbolisena osoituksena siitä, että Yhdysvallat ei hyväksy Israelin toimia palestiinalaisalueilla.

Yhdysvallat vähentää kymmenellä prosentilla Israelille aiemmin myöntämiään lainatakuita kiistellyn turva-aidan vuoksi.

Israelin rakentama niin sanottu turva-aita erottaa yhä suurempaa osaa Israelista ja palestiinalaisalueista. Aita tai muuri on rakennettu kokonaan palestiinalaisten alueelle ja se vaikeuttaa selvästi palestiinalaisten elämään.

Yhdysvallat on suhtautunut turva-aitaan hillityn kielteisesti ja uhannut talousavun supistamisella. Nyt maa sanookin, että se vähentää kolmen miljardin dollarin Israelille myöntämistä lainatakuista 300 miljoonaa dollaria eli 240 miljoonaa euroa. Virallisena syynä on Israelin palestiinalaisalueille rakentamat siirtokunnat.

Summaa pidetään varsin pienenä. Supistuksen seuraksena Isreaelin valtion ulkomailta ottamat lainat saattavat olla aavistuksen verran nykyistä kalliimpia. Lainatakuiden vähentämisen todellinen tarkoitus on kuitenkin osoittaa Israelin hyvän liittolaisen eli Yhdysvaltain vastustus Israelin siirtokuntapolitiikkalle.

Israelin ja palestiinlaisten tiekarttana tunnettu rauhansuunnitelma ei ole edennyt juuri minnekään. Uusien tietojen mukaan palestiinalaisalueille olevat juutalaissiirtolaiset aikovat esittää uutta suunnitelmaa, jossa Palestiinan valtion sijasta alueelle luotaisiin palestiinalaisten kantoneja. Palestiinalaisten korvissa kantonit kuulostavat bantustaneilta, eikä niille ole luvassa tukea.

USA päätti lainatakausten leikkauksista myöhään eilen Yhdysvaltain presidentin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Condoleezza Ricen ja israelilaisedustajan neuvotteluissa.

(MTV3-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 26.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.