Mainos

Yhdysvallat ja Britannia patistavat Irakin johtoa

Irakin parlamenttivaaleista on jo lähes neljä kuukautta mutta hallitusta ei ole edelleenkään saatu muodostettua.

Yhdysvallat ja Britannia ovat yrittäneet patistaa Irakin johtajia nopeuttamaan hallituksen muodostamista. Lukkiutunut tilanne ei kuitenkaan näyttänyt laukeavan kaksipäiväisten neuvottelujen aikana.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice ja hänen brittikollegansa Jack Straw kehottivat Irakin johtoa valitsemaan vahvan keulakuvan, joka pystyy yhdistämään sisällissodan partaalla olevan maan.

Useimmat uskovat, että eri kansanryhmien muodostama hallitus on ainoa keino, jolla väkivaltaisuuksien kierre voidaan pysäyttää. Vaaleista on jo lähes neljä kuukautta, eikä hallitusta ole edelleenkään muodostettu.

Shiiojen rivit ovat pahasti repeilleet pääministeriehdokkaan Ibrahim Jaafarin takana. Myös muut poliittiset ryhmittymät ovat olleet tyytymättömiä Jaafariin. Selvää vastaehdokasta ei kuitenkaan ole.

Rice korosti, ettei uuden pääministerin nimeäminen ole Yhdysvaltain tai Britannian vastuulla.

- Siitä päättävät irakilaiset. Mutta me tarvitsemme vahvan, yhdistävän hallituksen, jota johtaa joku, joka voi tuoda vakautta ja kohdata irakilaisten haasteet, hän sanoi tiedotustilaisuudessa vierailun päätteeksi.

Ulkoministerien vierailun aikana kävi selväksi, ettei Jaafari täytä myöskään heidän vaatimuksiaan. Straw'n mukaan tuloksettomuus alkaa herättää kärsimättömyyttä Yhdysvalloissa ja Britanniassa, jotka ovat tehneet uhrauksia maan jälleenrakennuksen puolesta.

- Amerikkalaiset ovat menettäneet yli 2000 sotilasta täällä, me olemme menettäneet yli sata, 140 000 ulkomaista sotilasta auttaa täällä järjestyksen ylläpitämisessä, Straw sanoi.

Irakin uudelta hallitukselta odotetaan Ricen mukaan, että se ryhtyy heti hajottamaan taistelevia ryhmiä, joilla on yhteyksiä puolueisiin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.