Mainos

Yhdysvallat haluaa Irakin tukikohdat pitkäaikaiseen käyttöön

Yhdysvallat haluaa pitkäaikaisen sotilasyhteistyön Irakin uuden hallinnon kanssa. EU vaatii YK:n asetarkastajien paluuta Irakiin.

Yhdysvaltain armeijan tavoitteena on saada Irakin sotilastukikohdat käyttöön myös tulevaisuudessa, raportoi New York Times -sanomalehti.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin edustaja ei vahvistanut uutistoimisto Reutersille lehden tietoja.

Lehden verkkojulkaisu lainasi Yhdysvaltain sotilasviranomaisia, joiden mukaan armeija toivoo saavansa neljä irakilaista tukikohtaa käyttöönsä. Tukikohdat sijaitsevat Bagdadissa lähellä kansainvälistä lentokenttää, Tallilissa lähellä eteläistä Nassiriyan kaupunkia, maan länsiosan aavikolla vanhan Jordaniaan kulkevan öljyputken liepeillä sekä kurdien pohjoisella alueella Bashurissa.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain armeija käyttää tukikohtia taistelussaan Saddam Husseinin hallinnon rippeitä vastaan.

Irakissa tulee olemaan samanlaista pitkän aikavälin puolustusyhteistyötä kuten Afganistanissa, lehti kertoi korkea-arvoisen sotilasviranomaisen sanoneen.

Yhdysvaltain läsnäoloa Lähi-idässä on vastustettu voimakkaasti alueella. Lehden mukaan Yhdysvallat on tietoinen siitä, että läsnäolo saattaa herättää syytteitä imperialismista ja luoda uusia kohteita terroristeille.

EU: Asetarkastajat takaisin Irakiin

EU vaatii YK:n asetarkastajien palaamista Irakiin etsimään mahdollisia joukkotuhoaseita.

Unionin ulkoasiainsuhteista vastaava komissaari Chris Pattenin mukaan arabimaita ei voi vakuuttaa, jos aseita etsii vain liittouman oma väki. Myös YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix on ehdottanut joukkojensa paluuta Irakiin.

Yhdysvallat aikoo turvautua etsinnöissä toistaiseksi omiin asiantuntijoihinsa. Liittouma ei ole löytänyt Irakista joukkotuhoaseita. Joukkotuhoaseet oli pääsyy hyökkäykselle Irakiin.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.