Valvontaisku paljasti: helsinkiläistakseissa tolkkukaupalla puutteita

Helsingissä tehdyssä taksiliikenteen valvontaiskussa on havaittu lukuisia puutteita. Ne liittyivät muun muassa ajopäiväkirjoihin. Yksi taksinkuljettaja sai sakot punaisia päin ajamisesta.

Helsingin poliisi, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Verohallinto ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto toteuttivat valvontaiskun eilen perjantaina Helsingissä, ja siinä tarkastettiin 121 taksia.

Kaikkiaan 45 taksissa oli poliisin tiedotteen mukaan huomautettavaa.

Poliisi kirjoitti 16 sakkoa. Lisäksi 29:lle määrättiin liikennevirhemaksu.

Havaitut rikkeet tai puutteet:

  • kuljettajan nimi ei ollut matkustajan nähtävillä: 19
  • luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot eivät olleet matkustajan nähtävillä: 11
  • hintatietojen esittämisessä puutteita: 12
  • taksiliikennöintiin oikeuttavaa asiakirjaa ei ollut esittää: 10 
  • ajopäiväkirjaa ei ollut esittää/oli puutteellinen: 13
  • taksinkuljettajan ajolupa ei voimassa: 1
  • taksiliikennelupa ei voimassa: 2.

Päävastuu taksiliikenteen valvonnasta on poliisilla

Yhteisessä valvonnassa käytönnössä yhdellä pysäytyksellä jokainen mukana oleva viranomainen tarkastaa samanaikaisesti omaan toimivaltaansa kuuluvia asioita.

− Tämänkertaisessa valvonnassa eniten yllätti pienten puutteiden suuri määrä. Iso osa näistä olisi huolellisuudella korjattavissa, kuten kuljettajan nimitietojen näkyminen matkustajalle sekä hintatietojen esillä pitäminen, ylikonstaapeli Tuija Saarinen Helsingin liikennepoliisista kommentoi tiedotteessa.

– Yksi taksitolpalla ollut auto oli katsastamaton, yhdestä oli erääntynyt ajoneuvovero, joka maksettiin valvonnan yhteydessä.

Saarisen mukaan tällä kertaa ajoneuvojen kuntopuutteita ei ollut merkittävästi havaittavissa.

– Tämä on hyvä asia. Valvonnassa tavattiin kuitenkin kaksi autoa, joissa ei ollut taksiliikennelupaa voimassa. Toisessa olivat kaikki taksiliikenteen perusasiat pielessä. Taksikupu kylläkin oli katolla, mutta taksilupaa eikä kuljettajan ajolupaa ollut lainkaan. Toisessa tapauksessa lupa oli vanhentunut yli vuosi sitten.

Yhdelle taksinkuljettajalle kirjoitettiin valvonnan yhteydessä sakko punaisen liikennevalon noudattamatta jättämisestä.

– Ajopäiväkirjoissa havaittujen puutteiden määrä yllätti. Ajopäiväkirjaa ei ollut joko lainkaan tai ajopäiväkirjan merkinnät olivat puutteellisia, Saarinen toteaa.

Lukuisia puutteita tietojen esittämisessä

Traficomin asiantuntijan Tiina-Liisa Ruotsalaisen mukaan valvonnassa havaittiin lukuisia puutteita tietojen esittämisessä. 

– Taksiliikenneluvan haltijan on vastattava ja huolehdittava muun muassa siitä, että hintatiedot, luvanhaltijan nimi- ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi, ovat asianmukaisesti taksimatkustajan nähtävillä. Valvonta osoitti, että tietojen esittämisessä on yhä parannettavaa, Ruotsalainen sanoo.

Syynissä myös työnantajan toiminta

Työsuojeluviranomainen (ESAVI) valvoi valvontaiskussa työaikaa, palkkausta, vuosilomia työterveyshuollon järjestämistä ja sitä, miten työntekijöitä on ohjeistettu väkivallanuhan varalle.

Valvonnan tavoitteena oli paitsi reilun kilpailun ja reilujen työehtojen edistäminen myös harmaan talouden ehkäiseminen.

– Harmaan talouden torjunnassa pyrimme luonnollisesti löytämään verovelvoitteitaan välttelevät, tapahtuu välttely sitten tarkoituksellisesti tai muusta syystä, apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinnosta sanoo tiedotteessa.

– Alalle on tullut paljon pieniä toimijoita, ja sen myötä myös osaamattomuutta velvoitteista ja niiden hoitamisesta. Haastavimpia valvontakohteita taksialalla ovat toisaalta olleet vuokraus- ja alihankintajärjestelyt, joissa työnantajavastuuta hukutetaan ketjua alaspäin mentäessä. (…) Verovelvoitteiden laiminlyönti käy usein käsi kädessä muiden laiminlyöntien kanssa, Valsi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat