Yhä useampi syntyy keisarinleikkauksella

Keisarinleikkausten määrä Suomessa on nousussa, kertoo Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen Stakesin erikoissuunnittelija Riitta Koskinen. Hoitoilmoitusrekisterin mukaan vuonna 1987 keisarinleikkauksia oli 14,4 prosenttia synnytyksistä. Kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 1997 keisarinleikkausten osuus kaikista synnytyksistä oli yli 15 prosenttia.

Monisynnytysten määrä on myös kasvanut huomattavasti Suomessa viime vuosina. Monisynnytyksessä syntyy vähintään kaksi lasta. Vuonna 1987 monisynnytyksiä oli 1 170 sataatuhatta synnytystä kohden. Vuonna 1997 sataatuhatta synnytystä kohden monisynnytyksiä oli 1 612.

Syy monisynnytysten määrän nousuun on lisääntyneet hedelmöityshoidot, sanoo Helsingin yliopistollisen keskussairaalan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen. Yleisimpiä hedelmöityshoitoja ovat hormonihoidot, koeputkihedelmöitys ja keinosiemennys. Ennenaikaisen synnytyksen riski kasvaa, kun nainen odottaa useampaa kuin yhtä lasta. Keisarinleikkausten lisääntyminen johtuu synnytysiän noususta ja samoin kuin Ruotsissa, synnytyspeloista, sanoo Tiitinen.

Ruotsissa keisarinleikkausten määrä on kasvanut 15 prosenttia kolmen viime vuoden aikana. Joissakin sairaaloissa keisarileikkausten määrä on samassa ajassa noussut jopa 35 prosenttia, ilmenee Ruotsin sosiaali- ja terveysalan kehitysinstituutin tutkimuksesta.

Vuoden 1995 synnytyksistä 11,6 oli keisarinleikkauksia. Kolme vuotta myöhemmin, vuonna 1998, luku oli noussut 13,4 prosenttiin. -Keisarinleikkausten määrän nousu on huomattava. Ehkä joillakin naisilla on ollut vaikeita synnytyksiä aiemmin ja he nyt haluavat keisarinleikkauksen, sanoo instituutin edustaja Carolina Sandberg. (STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat