Mainos

Yhä useampi lasku maksetaan netissä tai automaatilla

Pankkien välittämistä maksutapahtumista jo yli 80 prosenttia hoituu erilaisilla tietoyhteyksillä, ilmenee Pankkiyhdistyksen vasta valmistuneesta maksuliikennetilastosta.

Maksuautomaattien lisäksi asiakkaat käyttävät yhä enemmän varsinkin telepankkipalveluita eli hoitavat pankkiasioitaan joko tietokoneella tai puhelinpalveluna. Lisäksi pankkikorttien käyttö ostosten ja palvelujen maksamiseen on yhä kasvussa.

Pankit välittivät viime vuonna yhteensä 690 miljoonaa maksutapahtumaa, joista 82 prosenttia hoitui tietoyhteyksillä. Viittä vuotta aiemmin ns. konekielisten maksusuoritusten osuus oli vain runsaat 60 prosenttia. Samaan aikaan paperilla pankeille annetut toimeksiannot ovat vähentyneet 40 prosenttia.

Internetin käyttö selvässä kasvussa

Asiakkaiden ja pankkien välisten tiedostonsiirto- ja päätesopimusten määrä kasvoi viime vuonna viidenneksellä eli 20 prosenttia. Suurin osa kasvusta selittyy Internet-maksupalvelujen käyttöönotolla. Yksityishenkilöiden nettipankkisopimuksia oli vuoden lopussa jo 1,3 miljoonaa ja yritysten tiedonsiirtosopimuksia 200 000 kappaletta. Myös suoraveloituksen suosio on selvässä kasvussa. Sitä kautta maksettujen laskujen määrä kasvoi viime vuonna 18 prosenttia 31 miljoonaan laskuun.

Pankkien jakeluverkot supistuivat myös viime vuoden aikana. Jo pitkään jatkuneen toimipaikkojen ja käteisautomaattien vähenemisen lisäksi nyt karsittiin myös tilisiirtoautomaatteja, joiden käyttö vähenee ihmisten siirtyessä maksamaan laskuja omilta koneiltaan.

Käteisautomaattiverkosto oli kuitenkin vilkkaassa käytössä. Rahaa nostetaan Suomessa automaateista vilkkaammin kuin missään muussa EU-maassa, ja viime vuonna nostojen määrä lisääntyi vielä 3,6 prosenttia. Automaattinostoja tehtiin 230 miljoonaa kappaletta, minkä lisäksi käteistä nostettiin konttoreista 46 miljoonaa ja kauppojen kassoilta 150 000 kertaa. Rahaa nostettiin automaateista yhteensä 93 miljardia markkaa ja keskimääräinen kertanoston summa oli 400 markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.