Mainos

Yhä useampi kunta ostaa vesihuollon naapuriltaan

Lahti hoitaa Hollolan vesihuollon ainakin 15 seuraavan vuoden ajan.

Kuntatalouden ja ympäristömääräysten tiukkeneminen ajaa kuntia vesihuoltoyhteistyöhön. Uutena ratkaisuna on isäntämalli, jossa isompi kaupunki tai sen yhtiö ottaa hoitaakseen naapurikunnan puhtaat ja likaiset vedet.

Uusin esimerkki isäntämallista on sopimus, jonka Hollolan kunta allekirjoitti tänään Lahden kaupungin vesiyhtiön kanssa. Lahti Aqua tuottaa vesihuollon naapurikuntaan ainakin 15 vuoden ajan.

Samanlaiseen ratkaisuun päättyivät jo viime syksynä Tampere ja Pirkkala.

Lahti Aquan toimitusjohtaja Martti Lipponen uskoo isäntämallin yleistyvän, koska isompi yksikkö on tehokkaampi. Muutospaineita lisää määräysten kiristyminen vuonna 2011.

Investoinnit ja taksat erikseen

Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen sanoo Nokian tapauksen muistuttavan kuntien vesihuollon suurista riskeistä. Tilannetta uhkaa pahentaa työvoimapula. Samaan aikaan haja-asutusvaltaisella kunnalla on kovat paineet investoida vesi- ja jätevesihuoltoon.

Lahti Aquan Lipponen lupaa suuruuden ekonomian tuovan säästöjä omistuksen hallintaan ja investointeihin, vaikka Hollola vastaa edelleen itse vesi- ja jätevesiverkostoista ja niiden laajentamisesta alueellaan.

Kummassakin kunnassa päätetään edelleen itsenäisesti vesitaksoista. Ne ovat Hollolassa kovemmat kuin Lahdessa.

Lahden vesiyhtiö on valmistautunut isännöimään vaikka koko maakunnan vesihuoltoa. Ensi vaiheessa tähtäimessä ovat Lahden "kauluskunnat". Hollolan jälkeen on neuvottelupöytään jo ilmaantunut Nastola.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.