Mainos

Yhä useampi espanjalainen hamuaa Suomen työmarkkinoille

Espanjalaisten halu lähteä ulkomaille työnhakuun näkyy yhä selvemmin kielikouluissa.

Talouskriisin aikana etenkin saksan, kiinan, portugalin ja venäjän kielten kysyntä on lisääntynyt merkittävästi. Englantia opiskellaan edelleen kaikkein eniten, mutta myös pienten kielten, kuten suomen, kursseilla istuu entistä enemmän työn etsijöitä.

– Ihan selkeästi huomaa, että taloudelliset syyt selittävät yhä enemmän joidenkin kielten suosiota. Esimerkiksi saksan kielen kysyntä kasvoi koulussamme viime vuonna 70 prosenttia edellisvuodesta. Kiinan kysyntä kasvoi 50 prosenttia ja portugalin 20 prosenttia, kertoo Madridin suurimman julkisen kielikoulun, EOI Jésus Maestron vararehtori Caridad Baena.

Ylipäätään opiskelijahakemusten määrä on Baenan mukaan kasvanut heidän koulussaan viidenneksen kahden viime vuoden aikana. Suuntaus on samankaltainen koko maassa.

Leikkaukset heikentävät mahdollisuuksia

Espanjan valtion raju säästökuuri tuntuu kielikouluissakin. Samaan aikaan kun kielten kysyntä on kasvanut, julkisten kielikoulujen opettajia ja opetusta on karsittu ja kurssien hintoja korotettu.

Tämä on vararehtori Baenan mukaan vaikea yhtälö, sillä kursseja ei voida enää tarjota kaikille halukkaille.

– Viime vuonna ensimmäinen kurssi maksoi opiskelijalle 119 euroa per vuosi, ja se oli vielä ihan kohtuullinen hinta. Nyt sama kurssi maksaa 269 euroa, ja kulut vain lisääntyvät, jos opiskelija ei läpäise kurssia.

– Hinta voi olla jopa 150 prosenttia edellisvuoden hintoja kalliimpi. Olemme menettäneetkin jo 600 oppilasta sen vuoksi, että heillä ei ole enää varaa opiskella, Baena sanoo.

Baenan mukaan kielikoulutus on tuottavaa, ja siitä syystä tarjontaa halutaan siirtää yhä enemmän yksityisiin instituutioihin.

– Se saa meidät pelkäämään, että julkinen palvelumme katoaa lopulta kokonaan. Tämä on huono asia tilanteessa, jossa kansalaiset todella haluaisivat panostaa kielten oppimiseen, hän harmittelee.

Suomikin kiinnostaa

Myös suomen kieltä opiskellaan Jésus Maestrossa lähinnä työnhaun takia. Peruskurssilla istuvista kolmestatoista opiskelijasta yksitoista kertoo opiskelevansa kieltä etsiäkseen töitä Suomesta.

Myös jatkokurssin oppilaista lähes kaikki hamuavat Suomen työmarkkinoille.

– Kyllä suomea opiskellaan yhä enemmän työn takia, kuin vaikkapa vain kielellisen kiinnostuksen takia. Espanjassa on nyt niin surkeaa, että jopa tuo kaukainen ja osin tuntematon maa kiinnostaa, myöntää suomen kielen opettaja Jukka Kiviharju.

Viitisen kuukautta suomea opiskellut María Polo, 31, haluaisi työskennellä Suomessa hotellialalla.

– Olen lähettänyt jonkin verran hakemuksia, mutta vielä ei ole tärpännyt. Minun on opiskeltava vielä lisää, sillä ilman kielitaitoa en pärjää Suomessa, Polo kertoo.

Osa opiskelijoista ei ole jättämässä kotimaataan pelkästään työnsaantivaikeuksien vuoksi. Monesta tuntuu, että Espanjasta puuttuu jo paljon muutakin.

– Ihmiset ovat menettäneet talouskriisin vuoksi niin paljon tärkeitä perusasioita, että täällä ei haluta enää asua, suomen opiskelija Isabel Bordes, 34, kiteyttää.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.