"Ydinvoimaloiden riskejä vähätellään systemaattisesti"

Ydinvoimalat ovat paljon luultua haavoittuvaisempia, sanoo tietokirjailija Risto Isomäki. MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut kirjailija sanoo, että ydinvoimaloissa on yllättävän paljon erilaisia herkkiä kohtia.

- Osa ydinvoimaan liittyvistä riskeistä on sellaisia, että meidän olisi periaatteessa pitänyt olla niistä perillä. Uskon, että asioita ei ole haluttu ajatella loppuun saakka, Isomäki toteaa.

Isomäki on käsitellyt ydinvoimaan liittyviä riskejä tuoreessa pamfletissaan "Ydinvoima Fukushiman jälkeen". Hän muistuttaa pamfletissa, että esimerkiksi tsunamien riski voimaloille kiistettiin Fukushimaan asti.

- Kaikki ydinvoimasiantuntijat, joilta asiasta kysyin kymmenen vuoden aikana, sanoivat systemaattisesti, että tsunamit eivät ole maailman ydinvoimaloille ongelma.

Ongelmat myönnetään liian myöhään

Isomäen mielestä ydinvoimateollisuus ei varaudu ongelmiin etukäteen, vaan myöntää ne vasta siinä vaiheessa kun vahinko on hyvin lähellä tapahtua tai kun se on jo tapahtunut. Hän korostaa, että asiasta on olemassa kiistaton todistusaineisto.

- Harrisburgin turmaan saakka sanottiin, että ydinvoimalan sulamisonnettomuus on äärimmäisen epätodennäköinen. Moni asiantuntija sanoi, että sellainen voisi käydä kerran kymmenessä miljoonassa vuodessa. Vasta Harrisburgin turman jälkeen tällaisiin sulamisturmiin alettiin varautua.

Isomäki muistuttaa, että myöskin Tshernobylin onnettomuuteen saakka sanottiin, että ydinvoimalassa ei voi tapahtua räjähdystä ja ettei radioaktiivista säteilyä voi levitä merkittävästi kauemmaksi voimala-alueen lähettyviltä.

- Sitten Tsernobilissa sattuikin räjähdyksiä perä perään: ensin pieni ydinräjähdys, sitten vetyräjähdys ja lopulta höyryräjähdys. Lopulta säteilyä levisi suuria määriä tuhansien kilometrien päähän.

Ydinvoima-asiantuntijat ovat lisäksi puhuneet vuosien mittaan paljon ydinvoimaloiden suojakupujen kestävyyden puolesta.

- New Yorkin ja Washingtonin terrori-iskuihin asti sanottiin, että ydinvoimaloiden suojakuvut kestävät esimerkiksi matkustajakoneiden törmäykset. Tästä ajatuksesta pidettiin kiinni vielä muutamia vuosia iskujen jälkeen. Nyt kuitenkin myönnetään, että Olkiluoto 3:sta tulee maailman ensimmäinen ydinvoimala, jonka suojakupu kestäisi suuren matkustajakoneen törmäyksen ja sitä seuraavan kerosiinipalon.

Isomäen huolena on, että vähättely ydinvoimaan liittyvistä riskeistä tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa.

- Kaikki merkit viittaavat siihen. Nyt varaudutaan 10 - 15 metriä korkeisiin tsunameihin, mutta ei oteta huomioon sitä mahdollisuutta, että aallot voivat olla tätäkin korkeampia.

Isomäen mielestä ydinvoimaloissa ei varauduta esimerkiksi hirmumyrskyjen aiheuttamiin tulva-aaltoihin.

- Ei oteta huomioon tulva-aaltojen päällä kulkevia tavallisia aaltoja, jotka voivat olla aika isoja ja iskeä todella kovaa.

(MTV3)

Katso tietokirjailija Risto Isomäen haastattelu: (Huomenta Suomi 23.5.2011)

Lue myös:

    Uusimmat