Ydinsukellusveneiden miehistöt saattavat olla autuaan tietämättömiä maailman koronakriisistä – "On parempi, etteivät he tiedä"

Ydinsukellusveneiden miehistöt saattavat olla viimeisimpien ihmisryhmien joukossa, jotka ovat täysin tietämättömänä maailmaa vavisuttavasta koronaviruspandemiasta ja sen vaikutuksista.

Uutistoimisto AP:n mukaan ydinsukellusveneiden miehistöt pidetään yleensä pimennossa ulkomaailman huonoilta uutisilta, jotta miehistön huomio pysyy suoritettavassa tehtävässä.

AP kirjoittaa, että ne miehistöt, jotka lähtivät satamasta ennen kuin virus levisi ympäri maailman, ovat todennäköisesti tällä hetkellä autuaan tietämättömiä maailmanlaajuisesta kriisistä. He saavat tiedon vasta palattuaan maihin.

AP:n haastatteleman, Ranskan laivaston jo eläköitynyt amiraali Dominique Sallesin mukaan miehistölle todennäköisesti kerrotaan tapahtumista vasta heidän saavuttuaan maihin tai aikaisintaan kaksi päivää ennen sukellusvenetehtävän päättymistä.

– He eivät tarvitse tätä tietoa ollessaan merillä, Salles kommentoi.

"On parempi, etteivät he tiedä"

Koska ydinsukellusveneiden liikkeet ovat tarkoin varjeltua tietoa, Ranskan armeija ei kerro, onko yksikään sukellusvene jättänyt sataman ennen 17. maaliskuuta. Tuolloin Ranska määräsi tiukkoja ulkonaliikumisrajoituksia koronavirusepidemian hillitsemiseksi.

AP:n mukaan ainakin Ranskan laivaston sukellusvenetehtävät kestävät yleensä 60-70 päivää.

Koronavirustilanne on eskaloitunut Ranskassa pahasti kuukauden aikana. Maaliskuun alussa maassa oli todettu 130 tartuntaa ja muutama kuolemantapaus. Nyt uutiset maassa ovat synkempiä; tartuntojen määrä on räjähtänyt yli 45 000:n ja kuolleiden 3000:n. 

Amiraali Salles sanoo AP:lle, että mikäli jokin sukellusvenemiehistö on lähtenyt satamasta koronapandemian puhjettua, he saattavat saada lyhyitä päivityksiä tehtävänsä aikana, mutta oman perheen kuolinuutisia miehistölle ei jaeta. 

– Oli tilanne kuinka vakava tahansa, sukellusveneen miehistön jäsen ei voi tehdä asialle mitään. Sen vuoksi on parempi, etteivät he tiedä, Salles selventää.

Lue myös:

    Uusimmat