Ydinjäteratkaisu etenee

Posiva osakeyhtiö luovutti tänään ydinvoimalaitosten käytetyn polttoaineen loppusijoituslaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelman kauppa- ja teollisuusministeriölle ja tutkimuspaikkakuntien edustajille. Vaihtoehtoina loppusijoituslaitoksen rakennuspaikaksi ovat Eurajoki, Kuhmo, Loviisa ja Äänekoski.

-Ympäristövaikutusten arviointi on osa sijoituspaikan valintaprosessia. Tavoitteena on loppusijoituslaitoksen rakennuspaikan valinta vuoden 2000 loppuun mennessä, kertoi Posivan toimitusjohtaja Veijo Ryhänen tänään.

Käytetty ydinpolttoaine sijoitetaan pysyvästi Suomen kallioperään sitä varten rakennettavaan loppusijoituslaitokseen. Sen käytön on määrä alkaa runsaan kahden vuosikymmenen kuluttua vuonna 2020. Selvitys ympäristövaikutuksista liitetään sen valmistuttua valtioneuvostolle jätettävään periaatepäätöshakemukseen. Myönteinen päätös edellyttää loppusijoituslaitoksen suunnitellun sijaintikunnan puoltavaa lausuntoa sekä Säteilyturvakeskuksen myönteistä arviota hankkeen turvallisuudesta. Periaatepäätös laitoksen rakentamisesta vaatii myös eduskunnan hyväksymisen.

Posivan käynnissä olevan vuosien 1997-2000 tutkimusohjelman päämääränä on loppusijoituspaikan valinta ohjelman loppuun mennessä. Kallioperätutkimuksia Posiva tekee Eurajoen Olkiluodossa, Kuhmon Romuvaarassa, Loviisan Hästholmenissa ja Äänekosken Kivetyssä. Samaan aikaan paikkatutkimusten kanssa kehitetään teknisiä ratkaisuja ja jatketaan turvallisuusselvityksiä.

-Paikanvalinnan jälkeen seuraava merkittävä etappi on tutkimuskuilun rakentaminen valitulle paikalle. Tutkimuskuilu on noin 60 miljoonan markan investointi ja rakentaminen pyritään aloittamaan vuonna 2003, kertoi Ryhänen. Loppusijoituslaitoksesta maksetaan sijaintipaikkakunnalle kiinteistöveroa, joka enimmillään on lähes 10 miljoonaa markkaa vuodessa.

Varsinainen ydinjätteen loppusijoituslaitos rakennetaan 2010-luvulla. Rakennusvaiheen aikana työllistyy keskimäärin sata rakentajaa ja enimmillään yli 200. Laitoksen vakituisen henkilökunnan määrä on sen valmistuttua noin sata ihmistä. Loppusijoituslaitoksen rakennuskustannukset nousevat Ryhäsen mukaan yli miljardiin markkaan. Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen kokonaiskustannusarvio on 4,3 miljardia markkaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat