Ydinasevalmiuden nostamisesta aseen käyttöön on vielä pitkä matka: "En olisi siitä huolissaan, että yksi ihminen painaa nappia"

Putin määräsi ydinasejoukot korkeaan valmiustilaan - kuinka todennäköistä on ydinaseen käyttö? 4:28
Putin määräsi ydinasejoukot korkeaan valmiustilaan - kuinka todennäköistä on ydinaseen käyttö?

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori ja everstiluutnantti Marko Palokangas ei näe Venäjän presidentti Vladimir Putinin ilmoituksen ydinasevalmiuden nostamisesta olleen poikkeuksellinen. 

Ukrainan sodan tilanne tiivistetysti:

  • Ukraina ja Venäjä aikovat neuvotella Valko-Venäjän ja Ukrainan rajalla
  • EU sulkee ilmatilansa kaikilta venäläisiltä lentokoneilta
  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina
  • Satelliittikuvien mukaan Kiovaa on maanantaiaamuna lähestymässä noin viiden kilometrin mittainen venäläinen sotilaskolonna.

Vladimir Putinin ilmoitus on useiden asiantuntijoiden arvion mukaan uhittelua. Palokangas kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, ettei hänen mielestään Putinin ilmoitus ollut mitenkään tavaton. 

– En näe tätä mitenkään poikkeuksellisena toimena, että Putin ilmoittaa, muistuttaa niin Ukrainan kansalle, (VolodymyrZelenskyille sekä läntiselle yhteisölle, että hänellä on ydinase. 

Palokankaan mukaan Putinin ilmoitus siitä, että Venäjän asevoimat, johon myös ydinasejoukot kuuluvat, on siiretty ylimpään tehostettuun valmiuteen, ei ollut millään tavalla poikkeuksellinen. 

Sotilasprofessori kertoo, että sodankäyntiin kuuluvat jatkuvat muistutukset siitä, millaisia kykyjä sen osapuolilla on. 

– Se on tätä viestinnällistä strategista kommunikaatiota ja retoriikkaa. Hän halusi muistuttaa, että meillä on ydinase. Se ei ole sen kummallisempi uhkaus vielä. 

Itse ydinaseen käyttäminen on kuitenkin Palokankaan mukaan erittäin korkean kynnyksen takana. Kyseessä ei Palokankaan mukaan ole "yksi punainen nappi", jota yksittäinen ihminen voi päättää painaa. 

– Siihen liittyy hyvin pitkä komentoketju ja päätöksentekojärjestelmä, jossa myöskin poliittinen päätöksenteko sidotaan siihen, koska se on strateginen ase. Siinä mielessä en olisi siitä huolissaan, että yksi ihminen painaa nappia, tekee vain yksin omassa päässään sen päätöksen. Kyllä siihen liittyy myös paljon varmistuksia, myös siitä, että sitä asetta ei voida käyttää hallitsemattomasti tai väärin. 

Lue myös:

    Uusimmat