Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen MTV:lle: Tämän takia Venäjällä on korkea kynnys ydinaseen käyttöön

Näin puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen kommentoi Venäjän ydinaseuhkaa 1:12
Näin puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen kommentoi Venäjän ydinaseuhkaa.

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen arvioi Uutisextrassa, että venäläisten hyökkäys Ukrainassa ei ensimmäisessä vaiheessaan mitä ilmeisimmin edennyt sillä tavalla, kun se oli suunniteltu. Hajallaan olleiden voimien toiminta oli tuolloin huonosti koordinoitua.

– Kun taisteluihin jouduttiin, niin se suoritus ei ollut varmaan sen oloinen, kun mitä he itse odottivat, Kivinen arvioi.

Nyt Venäjän voimat on keskitetty Itä-Ukrainan suuntaan, ja sotilasoperaatioille on muodostettu selkeämmät painopisteet.

"Venäläisille Ukrainan asevoimien suorituskyky on ollut yllätys"

Ukrainan taistelutahto on kuitenkin kova, ja kansankunta on yhtenäinen taistelussaan Venäjää vastaan.

– Kaiken kaikkiaan ainakin venäläisille Ukrainan asevoimien suorituskyky on ollut yllätys. Uskoisin, että pääosin länsimaissakin on nyt todettu, että Ukrainan asevoimat ovat nyt suorituskyvyltään aivan erilaiset kuin aikanaan vuonna 2014 kun tämä sota alkoi, Kivinen arvioi.

Kivinen ei kuitenkaan usko, että kukaan voi varmuudella vielä sanomaan, miten sota tulee jatkumaan. Uutisextran haastattelussa hän esittää kuitenkin kolme skenaariota, miten tilanne voi edetä.

– Kuluvat viikot tai ehkä kuukaudet sitten viimeistään tulevat sen näyttämään, hän sanoo.

Kivinen: Myös idässä ymmärretään ydinaseen käytön seurausvaikutukset

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, voiko Venäjä käyttää Ukrainassa taktista ydinasetta. Kivinen korostaa, että ydinaseen käyttö on aina strateginen päätös.

– Olen vakuuttunut siitä, että myös idässä ymmärretään sitten sen seurausvaikutukset, jos sellaisia päätöksiä tehdään, hän sanoo.

– Ydinase on ydinase. Silloin pitää ymmärtää kaikkien se, että jos sellaista käytetään, niin kyllä se sota sitten siinä kohtaa varmaan eskaloituu.

Katso puolustusvoimain komentajan Timo Kivisen koko haastattelu MTV-palvelussa tästä.

Lue myös:

    Uusimmat