XC90 jää historiaan – tässä on "kaikkien aikojen turvallisimman Volvon" uusi nimi

Volvo EX90 on täynnä huippumodernia turvallisuusteknologiaa 1:21
Volvon pian esiteltävä lippulaivamalli on pumpattu täyteen tuoreinta turvallisuusteknologiaa. Katso videolta, miten sen lidar-järjestelmä, muut tutkat ja kamerat sekä kuljettajan valvonta toimivat.

Volvon lippulaivamaasturi XC90:n kolmas sukupolvi esitellään marraskuussa.

Volvon seuraavan sukupolven XC90:n arveltiin aiemmin tänä vuonna saavan uuden nimen. Mutta toisin kuin tuolloin uskottiin, ei nimeksi olekaan tulossa Embla, vaan sittenkin EX90.

Ruotsalaisvalmistaja jakoi tällä viikolla ensimmäisiä, mutta toistaiseksi vielä pieniä tiedonmurusia marraskuussa esiteltävästä EX90:stä, josta on tulossa Volvon mukaan sen historian turvallisin auto.

Täyssähköinen EX90 on ensimmäinen uusi malli, joka esitellään maaliskuusta lähtien naruista vedelleen toimitusjohtaja Jim Rowanin valvovan silmän alla.

Aivan uudenlaista turvaa

EX90 varustetaan lidar-lasertutkalla, joka auttaa parantamaan turvallisuutta tarkkailemalla ympäristöä herkeämättä. Lidarin kerrotaan kykenevän esimerkiksi havaitsemaan jalankulkijan 250 metrin päästä moottoritienopeuksissa, eikä se ole riippuvainen ympäristön valon määrästä.

EX90:n "otsaan" asennetun lidarin lisäksi auton turvallisuutta parantavat järjestelmät hyödyntävät kahdeksaa kameraa, viittä tavallista tutkaa ja 16 ultraäänisensoria. Turvallisuushyötyjen kerrotaan olevan merkittäviä, ja lidarista on määrä tulla vakiovaruste kaikkiin Volvoihin tulevaisuudessa.

Auto myös seuraa kuljettajan toimintaa ratin takana, ja mikäli tämän silmissä tai ohjauskäyttäytymisessä havaitaan merkkejä valppaustason laskusta, osaa auto ilmoittaa tästä ja tarvittaessa ohjata itsensä turvallisesti tien sivuun pysähdyksiin sekä kytkeä hätävilkut.

Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta, miten Volvo EX90:n uudet turvallisuusjärjestelmät toimivat.

Polestar 3:n sisarmalli

Volvo ei ole toistaiseksi paljastanut EX90:stä yhtäkään ulko- tai sisäkuvaa. Virallinen ensiesittely tapahtuu 9. marraskuuta.

EX90:n sisarmallista, Polestar 3:sta, on sen sijaan julkaistu kuvamateriaalia, joka voi antaa osviittaa Volvonkin versiosta. Polestarista poiketen EX90 tulee tarjolle myös seitsenpaikkaisena, ja siitä odotetaan muutenkin Polestaria mukavuuspainotteisempaa perhekuljetinta.

Volvo XC90 on luokkansa kolmanneksi myydyin auto Euroopassa, ja tänä vuonna sitä on myyty tammi–elokuussa vajaat 17 000 kappaletta. Edellä ovat Mercedes-Benz GLE ja BMW X5, joiden kummankin myynti on yli 26 000 kappaletta.

Lähteet: Automotive News Europe, Volvo

Lue myös:

    Uusimmat