Mihin jäi Embla? Volvo vihjaili laittavansa autojensa nimet täysin uusiksi – uusi pomo torppasi edeltäjänsä suunnitelmat

Volvon konsepti antaa esimakua tulevasta XC90-lippulaivasta 1:00
Volvon Concept Recharge -prototyyppi antaa esimakua tulevasta EX90:stä.

Volvo valmistautuu esittelemään uuden lippulaivansa, eli XC90-katumaasturin seuraavan sukupolven. Auto saa ensi-iltansa runsaan kuukauden kuluttua 9. marraskuuta.

Toisin kuin vielä vähän aikaa sitten huhuttiin, ei seuraavan Volvo XC90:n nimi tulekaan olemaan Embla. Sen sijaan uusi sähköauto tullaan tuntemaan nimellä EX90.

Mikäli Volvon edellinen toimitusjohtaja Håkan Samuelsson olisi saanut tahtonsa läpi, olisi XC90:n korvaaja ollut nimeltään todennäköisesti Embla. Hän vihjasi kesällä 2021, että uusien Volvojen nimet olisivat sopivia jopa vastasyntyneelle lapselle.

Embla-nimi on viittaus pohjoismaiseen mytologiaan, jossa jumalat loivat ensimmäiset ihmiset merenrantaan ajelehtineista ajopuista. Odin teki saarnesta miehen nimeltään Ask, ja jalavasta naisen nimeltään Embla.

Suunnitelmat uusiksi

Maaliskuussa ruotsalaisvalmistajan ohjaksiin hypännyt Jim Rowan perui kaikki edeltäjänsä mahdolliset Embla-suunnitelmat ja valitsi valmistajan perinteisiin paremmin osuvan nimen.

Rowan totesi Automotive News Europelle, että uusien automallien nimiä pohditaan hyvin tarkkaan, ja nimen on istuttava tunnistettavaksi osaksi brändiä. "Kaikki mahdolliset tekijät" käytiin läpi, ja lopulta EX90 oli se, joka Rowanin mukaan parhaiten kuvasti ruotsalaisvalmistajan siirtymää kohti täyssähköistä tulevaisuutta.

Volvon tavoitteena on, että vuonna 2025 puolet sen globaalista myynnistä tulee sähköautoista. Vuonna 2030 se aikoo olla täysin sähköinen valmistaja.

Automotive Newsin haastattelema yhdysvaltalainen Volvo-jälleenmyyjä ei pistänyt pahakseen, ettei auton nimi kokenut sen perusteellisempaa muutosta.

– Ihmiset ovat tottuneet näkemään nimiä XC90, XC60 ja niin edelleen. Uskon, että jatkuvuus on tärkeämpää kuin yritys keksiä pyörä uudelleen, Unstoppable Automotive Groupin toimitusjohtaja Garth Blumenthal totesi.

Saksalainen jälleenmyyjä, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen, totesi, ettei hän ole huolissaan myymiensä autojen nimistä.

– Pääasia on, että ne näyttävät tyylikkäiltä ja toimivat hyvin, hän sanoi Automotive Newsille.

Volvon edustajan mukaan on liian aikaista sanoa, saavatko XC60 ja XC60 myös uudet nimet seuraavan sukupolven mallien lanseerauksen yhteydessä. Tietoa ei myöskään ole siitä, miten yhtiön S- ja V-alkuiset automallit brändätään sähköautojen aikakaudelle. Japanilaisella Lexuksella nimittäin on käytössään ES-mallinimellä ristittyjä autoja.

Lue myös:

    Uusimmat