Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista viisi tarjoaa koululaisille liikaa punaista lihaa, sanoo WWF.
Maailman luonnonsäätiö WWF:n selvityksen mukaan koululaiset syövät suosituksia enemmän punaista lihaa Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Tamperella ja Vantaalla.
Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Kouvolassa ja Turussa lihan määrä on sen sijaan ravintosuositusten mukainen.
Suositusten mukaan koululounaan tulisi kattaa noin yksi kolmasosa oppilaan päivittäisestä energian tarpeesta.
WWF:n selvityksen lähtökohtana oli, että myös noin yksi kolmasosa päivittäisestä lihan kulutuksesta tulee kouluruokailusta.
Viiden arkilounaan aikana nautitun punaisen lihan määrän pitäisi pysyä alle 120 gramman oppilasta kohden, jotta viikkotasolla kulutus ei ylittäisi ravitsemussuositusta. Kyselyyn vastanneissa kaupungeissa viikoittain tarjottavan lihan määrä vaihteli 76 ja 135 gramman välillä.
Lihaa syödään liikaa myös kotona
Suomalaiset ravitsemussuositukset suosittelevat punaisen lihan ja lihavalmisteiden maksimikulutukseksi 500 grammaa viikossa.
WWF:n mukaan todellisuudessa lihaa kulutetaan kuitenkin keskimäärin vähintään 30 prosenttia enemmän.
