WWF julkaisi uudet ilmastoystävälliset ruokasuositukset: Tällainen ruokavalio olisi paras sekä luonnon että ihmisten kannalta
Kasviksia, kotimaista kestävästi pyydettyä kalaa ja kananmunia. Nämä ovat WWF:n mukaan ilmastoystävällisen ruokavalion kulmakiviä.
Maailman Luonnon Säätiö WWF julkaisi tiistain kuuden kohdan ruokasuositukset, jotka perustuvat arvostetun tiedejulkaisun Eat-Lancetin planetaariseen ruokavalioon.
Suositus takaisi terveellisen ruokavalion maapallon kasvavalle väestölle, hillitsisi ilmastonmuutosta ja turvaisi luonnon monimuotoisuuden.
Punaista lihaa vain kerran viikossa
Ruuantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yksi suurimmista yksittäisistä kasvihuonekaasujen aiheuttajista. Ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestämme. Ruuantuotanto on myös suurimpia syitä maailman villieläinten määrän romahtamiseen, sillä luonnontilaisten alueiden, kuten metsien, raivaaminen eläinperäisen ruuan tuotantoon ajaa villieläimet ahtaalle.
WWF:n suosittelema ilmastoystävällinen ruokavalio sisältää:
- pääasiassa kasviksia
- kotimaista kestävästi pyydettyä kalaa
- korkeintaan lasi maitoa tai muutama siivu juustoa päivässä
- broileria muutaman kerran viikossa
- korkeintaan kerran viikossa punaista lihaa
- korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa
– Jotta maapallon keskilämpötilan nousu voidaan rajata 1,5 asteeseen, ruokavaliomme on muututtava pääosin kasvisperäiseksi, sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.
Suomalaisten kuluttamien maataloustuotteiden tuottamiseen tarvittavasta maa-alasta 40 prosenttia on Suomen rajojen ulkopuolella. Ruuan monimuotoisuusvaikutuksista yli 90 prosenttia kohdistuu muualle maailmaan. Maatalousmaasta 83 prosenttia on eläinperäisen ruuan tuotannon käytössä. Proteiineista eläinperäinen ruoka vastaa kuitenkin vain 37:ää prosenttia.
– Eläinperäisen ruuan tuotanto on lisääntynyt niin paljon, että se itsessään uhkaa ruokaturvaa. Liharuuan tuottamiseen tarvitaan noin nelinkertainen maa-ala verrattuna kasvisravinnon tuottamiseen, kertoo WWF:n johtava ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää.
Vaikka kasvisruoka on ollut viime aikoina paljon esillä, suomalaisten lihankulutus on lisääntynyt lähes 20 prosenttia 2000-luvulla. Lihan määrää suomalaisten lautasilla pitäisikin vähentää merkittävästi.
Lähde: WWF
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka