Wuhanin pormestari ennustaa tuhatta uutta koronatartuntaa – Kiina määrännyt hengityssuojat pakolliseksi osassa maata

Kymmeniä kuollut ja yli tuhat sairastunut – karttakuva näyttää, kuinka koronavirus leviää maailmalla 3:35
Video: Näin koronavirus on levinnyt maailmalla

Virus on tappanut yli 50 ja tarttunut noin 2 000 ihmiseen. Wuhanin pormestari ennustaa tuhatta uutta tartuntaa.

Kiina pyrkii estämään koronaviruksen leviämistä kovin ottein. Kaksi Kiinan maakuntaa ja kolme kaupunkia ovat määränneet asukkaat käyttämään hengityssuojia julkisilla paikoilla koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi.

Hengityssuojainten kysyntä on jo valmiiksi korkealla, sillä ihmiset ovat käyttäneet suojia varmuuden vuoksi, vaikka viruksen leviämistapaa ei vielä täysin tunneta.

Pelot lisääntyivät sunnuntaina entisestään, kun Kiinan terveysministeri Ma Xiaowein kertoi viruksen leviävän myös itämisaikana. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että myös oireeton tartunnan saanut ihminen voi tartuttaa muita.

Johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoi sunnuntaina STT:lle, että tavallisesti hengitystieinfektiot tarttuvat herkimmin silloin, kun oireita on jo. Oireettomalta taudin saaminen on yleensä epätodennäköisempää.

Joukkoliikenteeseen rajoituksia

Viranomaisten mukaan kuolleiden määrä on noussut 56:een ja tartunnan saaneita on noin 2 000. Esimerkiksi Hongkongissa ilmestyvä englanninkielinen South China Morning Post seuraa viruskuolemien ja -tartuntojen määrää päivittyvän laskurin kautta.

Wuhanin kaupungin pormestari uskoo, että kaupungissa voidaan todeta vielä tuhat uutta koronavirustartuntaa, kertoo Kiinan valtiollinen tv-yhtiö CCTV. Pormestari perustaa ennusteensa kaupungin sairaaloissa testattavina olevien ihmisten määrään.

Kiinan keskiosassa sijaitseva Hubein maakunta on lähes kokonaan karanteenissa. Koronavirustartuntojen leviämisen on kerrottu alkaneen Hubein maakunnassa sijaitsevasta Wuhanin miljoonakaupungista.

Shandongin maakunta ilmoitti varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa keskeyttävänsä kaukoliikenteen bussiyhteydet. Shandongissa asuu noin 100 miljoonaa ihmistä.

Muun muassa Shanghaissa, Pekingissä, Xi'anissa ja Tianjinissa on tehty erilaisia rajoituksia joukkoliikenteeseen.

Hongkongin Disneyland-huvipuisto ilmoitti sunnuntaina sulkevansa ovensa kunnes tilanteesta saadaan lisää tietoa.

Lisäksi Kiina on kertonut keskeyttävänsä kansalaistensa ryhmämatkat ulkomaille maanantaista alkaen.

Väli-isäntä yhä mysteeri

Sunnuntaina Kiinan terveysviranomaiset ilmoittivat myös kieltävänsä kaiken villieläinten kaupan toistaiseksi.

Luonnonsuojelijat ovat jo pitkään kritisoineet Kiinaa eksoottisten eläinten hämäräkaupasta. Uhanalaisia eläimiä tai niiden osia myydään esimerkiksi ruuaksi tai perinnehoitoihin.

Terveysasiantuntijoiden mukaan villieläinten kauppa aiheuttaa suuren kansanterveydellisen riskin, koska siten ihmiset voivat altistua vaarallisille eläinperäisille taudinaiheuttajille, jotka eivät normaalisti siirtyisi ihmisiin.

Toistaiseksi on epäselvää, kuinka koronavirus on tarttunut ihmiseen, mutta ilmeisesti viruksen alkuperäinen isäntä on ollut lepakko. Väli-isäntänä on mahdollisesti jokin toinen eläin.

Useat maat evakuoivat kansalaisiaan

Japani evakuoi kaikki kansalaisensa Kiinan Wuhanista, kertoi Japanin pääministeri Shinzo Abe sunnuntaina.

Aben mukaan kaikille Wuhanista pois haluaville japanilaisille järjestetään tilauslento. Japanin ulkoministeriön mukaan Hubein maakunnassa on 430 japanilaista.

Yhdysvallat kertoi aiemmin järjestävänsä evakuointilennon maansa kansalaisille ja diplomaateille Wuhanista. Yhdysvallat ilmoitti sunnuntaina kolmannesta vahvistetusta tartuntatapauksesta. Tartunnan saanut oli ollut matkalla Kiinan Wuhanissa.

Yhdysvaltain evakuointilennon on määrä lähteä Wuhanista tiistaina ja lennättää ihmiset San Franciscoon, ministeriö kertoi Kiinassa oleville yhdysvaltalaisille lähetetyssä sähköpostissa.

Wall Street Journalin mukaan Wuhanissa on noin tuhat yhdysvaltalaista. Siellä sijaitseva Yhdysvaltain konsulaatti tavoittelee kansalaisia.

Muun muassa Ranska, Australia ja Venäjä ovat myös suunnitelleet evakuoivansa kansalaisiaan Kiinasta. Uutistoimisto AFP kertoi aikaisemmin, että joitakin ulkomaiden kansalaisia saatetaan ennen lähtöä asettaa karanteeniin johonkin toiseen kiinalaiskaupunkiin.

Lue myös:

    Uusimmat