Kiinan terveysviranomaiset koronaviruksesta: Vaikuttaa siltä, että taudin tarttumiskyky voimistuu – kuolleita nyt 56, sairastuneita yli 2000

3:35
Video: Näin koronavirus on levinnyt maailmalla

Kiinan terveysviranomaiset ovat järjestäneet sunnuntaina lehdistötilaisuuden, jossa he kertoivat viimeisimmät tiedot koronaviruksesta, joka on levinnyt Kiinassa ja muuaalla maailmassa tällä viikolla MTV Uutiset seuraa tilaisuutta, ja uudet tiedot päivitetään tähän artikkeliin.

Kiinan terveyskomission varapuheenjohtaja Li Binin mukaan maan varotoimenpiteet ovat suhteutettuja tautiepidemian levinneisyyteen. Kiina on muun muassa asettanut kokonaisia kaupunkeja matkustuskieltoon.

Maan terveyskomission puheenjohtaja Ma Xiaowei sanoo, että taudin leviäminen on yhä mahdollista. Ma kuitenkin sanoo, että tauti saadaan hillittyä, jos suunnittelut varotoimenpiteet saadaan käytäntöön.

Koska taudin leviämisestä tiedetään vielä vähän, kansalaisten liikkumismahdollisuuksien rajaus on välttämätöntä, viranomaiset sanoivat.

Virus vaikuttaa muuttuvan, mutta mutaatioita ei ole löydetty

Viruksen tarttumiskyky näyttää voimistuneen. Man mukaan myös oireet eri ikäisillä ovat muuttumassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Selkeitä mutaatioita ei ole vielä löydetty, mutta viruksen muutosten havaitsemiseen tarvitaan aikaa. Emme vielä tiedä, millaisia riskejä seuraa, jos virus ehtii mutatoitua, Ma sanoo. 

Uudenlaisesta 2019-nCoV-viruksesta tiedetään tällä hetkellä se, että taudin itämisaika on 1–14 päivää altistuksesta. Sinä aikana oireet alkavat esiintyä. Yleisimmät oireet ovat kuume ja hengenahdistus.

Virus voi tarttua jo itämisaikana, ja sen on mahdollista tarttua ihmisestä ihmiseen. 

Viranomaisten mukaan kuolleiden määrä on nyt noussut 56:een ja tartunnan saaneita on noin 2 000, jos lasketaan myös Kiinan ulkopuoliset tartunnat.

Uudenlainen koronavirus (2019-nCoV)

 • Uskotaan olevan lähtöisin kalatorilta Wuhanin kaupungista, Kiinasta. Torilla myytiin myös laittomasti villieläimiä.
 • Itämisaika 1–14 päivää, tarttuu myös itämisen aikana. Virus voi tarttua ihmisestä ihmiseen.
 • Kiinassa vahvistettu 1975 tartuntaa ja 56 kuolemaa.
 • Tartuntoja raportoitu myös: Yhdysvallat, Japani, Taiwan, Etelä-Korea, Australia, Ranska ja Kanada.
 • Suomessa ei ole raportoitu koronavirustartuntoja.
 • Oireet: Kuume, yskä ja hengenahdistus. Oireet ovat yleensä lieviä, ja valtaosa potilaista on toipunut hyvin.
 • Tartunnan epäilyn kriteerit: Oireet sopivat taudinkuvaan ja potilas on viimeisen 14 vuorokauden aikana joko oleskellut Kiinan Wuhanissa tai muuten altistunut vahvistetulle 2019-nCoV-virukselle.
 • Jos epäilet tartuntaa, ota välittömästi yhteys terveyskeskukseen.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Maailman terveysjärjestö WHO, Reuters

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja