WTO:n Supachai: Kaupan vapauttaminen auttaisi kehitysmaita

Maailmankaupan esteiden purkaminen auttaisi kehitysmaita enemmän kuin teollisuusmaiden virallinen kehitysapu, sanoi Maailman kauppajärjestön WTO:n pääjohtaja Supachai Panitchpakdi tänään Johannesburgissa.

Supachai sanoi AFP:n haastattelussa, että maailmankauppaa rajoittavien maatalouden ja kalastuksen tukien purkaminen olisi teollisuusmaille myös taloudellisesti edullisempi ratkaisu kuin kehitysapu. Hän osallistui YK:n kestävän kehityksen kongressiin Etelä-Afrikassa.

Thaimaalainen Supachai siirtyi WTO:n johtoon syyskuun alussa. Supachai jakoi WTO:n pääjohtajuuden uusiseelantilaisen Mike Mooren kanssa, jonka kausi päättyi elokuun lopussa.

Maailmanpankin tutkimuksen mukaan kaikkien kaupan esteiden poistaminen kasvattaisi maailmantuotteen arvoa kymmenessä vuodessa 2800 miljardilla dollarilla. Hyödystä yli puolet tulisi kehitysmaille ja maailman köyhien määrä vähenisi 320 miljoonalla ihmisellä vuonna 2015.

Teollisuusmaiden kehitysmaille antama julkinen kehitysapu puolestaan on laskenut noin 0,22 prosenttiin teollisuusmaiden bruttokansantuotteesta eli noin 50 miljardiin dollariin vuodessa. YK on vedonnut avun antajiin sen kaksinkertaistamiseksi.

-Näiden tutkimusten viesti on selvä. Kaupan vapauttaminen on pitemmän ajan kuluessa selvästi tärkeämpää kuin kehitysapu ja antaa kehitysmaille suuremmat edut kuin kehitysapu, sanoi Supachai.

Kaupan esteiden poistaminen tukee Supachain mukaan olennaisesti kestävää kehitystä. Se parantaa merkittävästi miljoonien ihmisten elämää. Kehitysmaiden osuus maailmankaupasta on nykyisin noin 30 prosenttia. Niiden tuotteiden markkinoillepääsyn helpottamiseksi on tehtävä paljon nykyistä enemmän, sanoi Supachai.

Supachain näkemykset heijastelivat monien kehitysmaiden puheenvuoroja Johannesburgissa. Niissä arvosteltiin erityisesti teollisuusmaiden maataloustukia ja vaadittiin tukien poistamista. Maataloudelle tukena teollisuusmaissa maksettavat miljardi dollaria päivässä vaikeuttavat kehitysmaiden viljelijöiden asemaa niin Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa kuin Aasiassakin.

Maatalouskauppaan, kalastukseen ja energiaan liittyvät kysymykset ovat keskeinen osa WTO:n viime marraskuussa aloitettua Dohan kauppaneuvottelukierrosta. Neuvotteluilla on tiukka aikataulu, sillä ne pitäisi saada valmiiksi runsaan kahden vuoden kuluessa.

-Yli 50 kehitysmaata saa yli kolmanneksen vientituloistaan maataloudesta. Dohan kierroksen onnistumisella on niille siten valtava merkitys, sanoi Supachai.

Maatalouskapan esteiden asteittainen purkaminen kasvattaisi kehitysmaiden tuloja vuositasolla noin 400 miljardilla dollarilla vuoteen 2015 mennessä. Summa on monta kertaa suurempi kuin kaikki kehitysmaille tähän mennessä myönnetyt velkahelpotukset yhteensä, huomautti Supachai.

Vaikeuksista huolimatta maatalousneuvottelut näyttävät Supachain mukaan jatkuvan suunnitellusti ja neuvottelupöydällä ovat kaikki tärkeät asiat. Lopputulosta ei kuitenkaan voi ennustaa, ennen kuin neuvottelukierros saadaan päätetyksi.

Supachai on WTO:n ensimmäinen kehitysmaista tullut pääjohtaja. Hän sanoi tärkeimmäksi tehtäväkseen Dohan kierroksen saattamisen onnistuneesti päätökseen, mieluimmin ennen neuvottelujen vuoden 2004 lopun takarajaa. Meksikossa ensi vuoden syyskuussa pidettävä WTO:n ministerikokous on nyt neuvottelujen tärkein välietappi, sanoi Supachai.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat