Mainos

WTO:n kokous avattiin mielenosoitusten säestyksellä

Maailman kauppajärjestön WTO:n ministerikokouksen avajaispäivä ennakoi vaikeita neuvotteluja. Myös mielenosoitukset ovat varjostaneet kokouksen aloitusta, vaikka rajuilta yhteenotoilta onkin vältytty.

Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenmaat ovat aloittaneet tänään Hongkongissa ministerikokouksensa. Kokouksen päätavoitteena on vauhdittaa maailmankauppaa rajoittavien sääntöjen purkamista. Hongkongissa on tarkoitus sopia niin sanotun Dohan kierroksen saattamisesta päätökseen ensi vuoden loppuun mennessä.

Tiiviit epäviralliset neuvottelut alkoivat jo viikonloppuna kokousedustajien saavuttua Hongkongiin. Viimeisen neljän vuoden ajan neuvottelut ovat edenneet tahmeasti, ja nyt WTO:n 149 jäsenmaata yrittävät vihdoin löytää yhteisen näkemyksen neuvottelutavoitteista. Kukaan ei kuitenkaan enää usko, että kokouksessa voitaisiin sopia vaikeimmista kiistoista, jotka koskevat maataloutta ja teollisuustuotteiden markkinoiden avaamista.

Kokouksen keskeiseksi aiheeksi näyttää nousevan köyhimpien maiden aseman helpottaminen. 49:lle kaikkein köyhimmälle maalle on tarkoitus turvata esteetön pääsy teollisuusmaiden markkinoille. Samalla tuettaisiin niiden osallistumista kansainväliseen kauppaan.

Mielenosoitukset yltyivät käsikähmäksi

Kokouksen avauspäivän julkisuutta ovat hallinneet mielenosoittajat. Vaikka mielenosoitukset ovat yltyneet välillä käsikähmäksi ja myös pippurikaasua on käytetty, ei Seattlen ja Cancunin kokousten kaltaisia rajuja yhteenottoja ole kuitenkaan nähty. Uutistoimistotietojen mukaan protesteissa on silti loukkaantunut ainakin yhdeksän ihmistä.

Poliisi oli varautunut hyvin levottomuuksien varalta, ja järjestystä valvomaan oli komennettu 9000 poliisia.

Mielenosoittajia nähtiin myös kongressin avausjuhlassa, jossa 30-40 kokoukseen akreditoitua kansalaisjärjestöjen edustajaa nousi osoittamaan mieltään.

Hongkongiin on saapunut tuhansia mielenosoittajia erityisesti Aasian maista. Avajaisissa aktiivisimpia ovat olleet eteläkorealaiset viljelijät. Heistä osa on osoittanut mieltään heittäytymällä kongressikeskusta ympäröivään satama-altaaseen.

Hongkongin edustaja toiveikas

Ministerikokouksen varsinainen työ pääsi kuitenkin alkamaan tänään mielenosoituksista huolimatta. Edessä on viisi päivää kuumeisia keskusteluja, joissa WTO:n jäsenmaat etsivät sopua pääjohtaja Pascal Lamyn pohjaesityksestä. WTO:n neuvosto hyväksyi esityksen viime viikolla yksimielisesti keskustelujen lähtökohdaksi.

Hongkongin kauppaministeri John Tsang sanoo pohjapaperin olevan hyvä pohja edessä oleville keskusteluille.

- WTO on nyt kriittisen valinnan edessä ja tarvittavat ratkaisut ovat poliittisesti vaikeita, mutta meidän on päästävä eteenpäin, Tsang toteaa.

Hän toivoo Hongkongin kokouksen muodostuvan laukaisualustaksi, jolta neuvottelut pääsevät vihdoin siirtymään lähemmäksi sopimusta. Ministereillä on jäljellä vain noin sata tuntia työskentelyaikaa. Tsangin mukaan on kuitenkin perusteltua toivoa, että yhteinen pohja löytyy ja kierros saadaan päätetyksi 2006.

Vientitukien poistamisesta tulossa avainkysymys

Pääjohtaja Pascal Lamykin luonnehtii edessä olevia neuvotteluja vaikeiksi. Hänen mukaansa kauppajärjestön jäsenmaiden on nyt syytä keskittyä maatalouteen, teollisuustuotteiden markkinoihin ja Dohan kierroksen kehitysulottuvuuteen. Kaikkea ei voida ratkaista yhdellä kertaa eikä pelkkä kehityspaketti sinällään riitä, Lamy korostaa.

Maatalouden vientitukien poistaminen voi hyvin nousta lähipäivinä yhdeksi kokouksen avainkysymyksistä. Osa WTO:n umpisolmusta saattaa avautua, jos tukien poistamisesta syntyy sopu ja sille saadaan sovittua aikaraja.

Hongkongin kokouksen keskeiseksi tavoitteeksi näyttää ennakkoarvioiden mukaisesti nousseen neuvottelujen kehyksistä sopiminen. Ne voitaisiin sitten lyödä lukkoon Genevessä WTO:n päämajassa pidettävässä kokouksessa.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

(Kauppalehden talousuutiset 13.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.