WTO:n huippukokous: Ympäristöarvot maailmankauppaan

Maailman kauppajärjestön WTO:n korkean tason symposiumit maailmankaupan, ympäristön ja kehityksen suhteista alkoivat tänään Genevessä. Tapaamisten yhtenä päämääränä on saada sisällytettyä ympäristönäkökohtia Seattlessa Yhdysvalloissa pidettävän WTO:n kolmannen ministeritapaamisen asialistalle marraskuussa.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton peräänkuulutti viestissään kauppaa käyviä maita selkiyttämään ohjeistonsa siitä, miten vapauttaa markkinoita ja samalla mahdollistaa ympäristönsuojelu. -Kansainvälisen kaupan säännöillä on entistä suurempi vaikutus ympäristön tilaan. Kaupan sääntöjen on tuettava sellaisia kansallisia toimenpiteitä, jotka mahdollistavat ympäristönsuojelun säännöstön tehokkaan toteuttamisen käytännössä, Clinton sanoi. Hän muistutti kestävän kehityksen olevan neljä vuotta toimineen WTO:n päämäärä, joka toteutuakseen edellyttää päätöksenteon entistä suurempaa läpinäkyvyyttä järjestössä. Yhdysvaltain valtuuskunta haluaa oleellisia leikkauksia kauppaa vääristäviin maataloustukiin ja tukiin, jotka edistävät liikakalastusta.

Kansalaisjärjestöt kaipaavat tekoja

Ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet WTO:ta ympäristöarvojen unohtamisesta kaupan kustannuksella. Monet kansalaisjärjestöt pitävät WTO:ta epädemokraattisena. Kansalaisjärjestöt yhdestätoista maasta ovat ilmaisseet huolensa siitä, että Geneven tapaamiseen ei ole kutsuttu tarpeeksi korkea-arvoisia päättäjiä. Järjestöt, esimerkiksi Luterilainen maailmanneuvosto ja Suomen kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa, ovat allekirjoittaneet lausunnon, missä ne ilmaisevat huolensa myös siitä, miten ylikansallinen kauppajärjestelmä voi vastata kasvaviin sosiaalisen hädän ja lisääntyvän ympäristön tuhoutumisen haasteisiin.

Lausunnossa kysytään myös, mikä on tarkkaan ottaen WTO:n rooli pyrkimyksissä saavuttaa kestävämmät ja tasa-arvoisemmat tuotannon ja kulutuksen kehykset.

Monet kansainväliset kansalaisjärjestöt ovat huolissaan syksyllä OECD:ssä lopetettujen monenkeskisten investointisopimusneuvottelujen jatkumisesta WTO:ssa. 150 pohjoismaista kansalaisjärjestöä vetoaa hallituksiinsa, että kaikki mahdolliset investointisopimusta koskevat jatkotoimenpiteet tapahtuisivat YK:n puitteissa.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat