Wilma Murto majoittaa uusiseelantilaisurheilijaa, joka on saanut häkeltyä Suomessa – "Uskomatonta"

Uusiseelantilainen seiväshyppääjä Olivia McTaggart on kilpailemassa Suomessa ja majoittumassa Wilma Murron luona. Hän avaa MTV Urheilulle, miten urheilijakaksikon ystävyys alkoi, millaisena ihmisenä hän pitää Murtoa ja miten hän rakastaa Suomea.

McTaggart kisasi tiistaina Turussa Paavo Nurmi Gamesissa, josta muodostui 24-vuotiaalle uusiseelantilaiselle turhauttava koitos. McTaggart aloitti kisan taivuttamalla 441 ensimmäisellään, mutta se jäi hänen ainoaksi ylityksekseen. Kolme yritystä 451:stä tuottivat rastit ruutuun ja McTaggart jakoi viidennen sijan Elina Lampelan kanssa.

– 441 ei ollut korkeus, jonka halusin tuloksekseni. Olen hypännyt viime aikoina vähän korkeammalta. Olosuhteet olivat todella hyvät ja yleisö oli upea, McTaggart sanoi ja harmitteli, että 451 olisi pitänyt pystyä ylittämään.

McTaggart ei kuitenkaan jättänyt Paavo Nurmen stadionia suoraan epäonnistumistensa jälkeen – hän pitää kanssakilpailijoiden suoritusten katsomisesta ja kannustamisesta. Kisa tarjoilikin vielä hienoa nähtävä, ja McTaggart hehkutti Nina Kennedyn hypänneen "uskomattomasti". Kisan australialainen voittaja paransi Wilma Murron nimissä ollutta stadionennätystä viidellä sentillä lukemiin 480 ja nousi maailmanlistalla kolmanneksi.

– Kaikkien muiden urheilijoiden katsominen saa minut haluamaan hypätä vielä korkeammalta ja tehdä vielä kovemmin töitä, McTaggart setvi.

Hän oli hypännyt edellisessä kisassaan Saksan Gräfelfingissä kesäkuun alussa kauden toistaiseksi parhaansa, 460. Naisen ennätys on 471 viime vuodelta.

McTaggart kokee olevansa hyvässä kunnossa, vaikka se ei tuoreeltaan realisoitunut tulostaululle.

– Seiväshyppy on niin tekninen ja turhauttava urheilulaji. Siksi rakastamme sitä, mutta siksi myös vihaamme sitä. 

"Rakastan olla täällä"

McTaggartia ilahduttaa, että hän saa hypätä pian Suomessa myös uudestaan. Hän on osallistumassa tällä viikolla seuraavaksi Kuortane Gamesiin juhannuslauantaina.

– Rakastan olla täällä.

McTaggart valotti majoittuvansa jälleen seivästähti Wilma Murron luona.

– Wilma on yksi parhaista ystävistäni ja hän motivoi minua paljon. Tullessani takaisin tänne hän saa minut tuntemaan oloni kotoisassa ympäristössä tervetulleeksi sen sijaan, että menisin hotelliin.

McTaggart oli Murron seurassa Suomessa myös viime vuodenvaihteessa. Hän pääsi tuolloin muun muassa jääkiekko-otteluun, katsomaan ilotulitusta, saunaan sekä avantouimaan. McTaggart kuvaili Instagramissa kokeneensa kyseisinä päivinä puhdasta iloa Suomessa.

– Näin lunta ensimmäistä kertaa koskaan viime talvena.

Hän kertoi jutelleensa vastikään Murron kanssa Suomen parhaista puolista.

– Täällä on todella rauhallista. Ihmiset ovat upeita. Järvet, saunat…

McTaggartia miellyttää myös, että yleisurheilua seurataan Suomessa paljon.

– Meillä Uudessa-Seelannissa on viisi miljoonaa asukasta ja täällä hiukan sitä enemmän. Mutta miten monet ihmiset tulevat tällaiseen kilpailuun – uskomatonta. Kannustuksen tuntee, McTaggart suitsutti häkeltyneeseen tapaan.

"Kyse on Wilmasta"

Wilma Murto epäonnistui EM-finaalissa: "En ole ihan vielä valmis tuohon" 3:00
EM-finaalissa kahdeksanneksi sijoittunut Wilma Murto kertoi ajatuksistaan Rooman kilpailun jälkeen.

Murto ei tällä kertaa ollut harmillisesti Paavo Nurmi Gamesissa kilpailemassa, vaan seurasi tapahtumia katsomosta. Viime viikolla kerrottiin, että Murron oikeassa jalassa on todettu pieni jänteen repeämä, ja Pariisin olympialaisiin elokuun taitteeseen yhtä tähtäävä tähti joutui kilpailutauolle. 

– Olin todella pahoillani hänen puolestaan. Hän on tehnyt niin paljon työtä ja antanut kaikkensa. Hän on kuitenkin todella sitkeä urheilija, McTaggart sanoi ja jatkoi:

– Tiedän, että hän pystyy palaamaan vahvempana, ja kaikella on tarkoituksensa. Ajankohta ei ole valitettavasti paras, mutta voin hyvin nähdä hänen palaavan kohti Pariisia.

Murron vuoteen on mahtunut takapakkeja, sillä hän keskeytti MM-hallifinaalin maaliskuun alussa ja kertoi myöhemmin, että akillesjänteestä on löydetty pieni repeämä. Ulkokauteen valmistautuessa oli kuntoutettava vammaa.

McTaggart totesi, että onnetar ei ole hymyillyt Murrolle parhaimmalla tavalla. Hän kuitenkin vakuutti Murron mielen säilyneen myönteisenä.

– Kyse on Wilmasta. Hän on aina iloinen. Hän pystyy aina näkemään kaikessa hyvää ja ottamaan kaiken vastaan. Hän on yksi sitkeimmistä ihmisistä, joita olen koskaan tavannut. Hän voi hyvin kaikesta tapahtuneesta huolimatta.

Olympiafinaali tavoitteena

Seiväshyppääjäkaksikon ystävyys käynnistyi reilut viisi vuotta takaperin, kun Murto oli kilpailemassa Uudessa-Seelannissa. Hän oli majoittumassa hotellissa, kun McTaggart ilmaisi vastalauseensa.

– Sanoin, että ei, ei, voit majoittua meidän kanssamme. Niinpä hän tuli perheeni luo Uudessa-Seelannissa. Tulimme niin hyvin toimeen. Ystävyytemme on sittemmin vain syventynyt.

Siinä missä McTaggart käy mielellään Suomessa vuosittain, hän odottaa Murtoa myös jälleen Uuteen-Seelantiin.

Nyt on kuitenkin McTaggartin sanoin aika keskittyä seiväshyppyyn. Siinä häntä ajaa eteenpäin yksi kirkas päämäärä, joka voisi parhaassa tapauksessa toteutua jo tänä vuonna McTaggartin ollessa menossa tämänhetkisillä asemilla Pariisin viiden renkaan kisoihin.

– Lopullinen tavoitteeni on olla olympiafinalisti. Olen aina nähnyt itseni yltävän sinne, naisten seiväshypyn tasoa todella korkeaksi luonnehtiva uusiseelantilainen sanoo.

– Koen, että jokainen näistä kilpailuista on askel pidemmällä matkalla.

McTaggart on yltänyt seiväshypyssä MM-hallikuutoseksi vuonna 2022. Samana vuonna hän eteni ulkoradoilla MM-finaaliin, mutta jäi siinä ilman tulosta. Viime vuonna hän karsiutui ulkoratojen MM-finaalista, kun Murto saavutti pronssia.

Lue myös:

    Uusimmat