ME-mies Armand Duplantis heitettiin ulos kentältä – "Epätoivoinen tilanne vaatii epätoivoisia tekoja"

3:18
Armand Duplantis hyppäsi ME:n 618 Glasgowssa.

Koronavirus ja Armand Duplantis. Siinä ovat kaksi kuluvan vuoden suurta puheenaihetta urheilussa.

Ruotsia edustava Duplantis ponnisti lopullisesti urheilumaailman tietoisuuteen helmikuun 8. päivänä, kun hän rikkoi seiväshypyn maailmanennätyksen Puolan Torunissa. Tulos 617 parani vielä sentillä viikkoa myöhemmin Glasgowssa Skotlannissa. Näin Duplantisin maailmanennätys kirjataan nyt 618. 

Duplantis ehti kilpailla hallikaudella viisi kertaa ja ylitti jokaisessa kilpailussaan kuusi metriä. Huima sarja nuorelta mieheltä, jonka viime kauden paras tulos oli tasan kuusi metriä ja vuonna 2018 hypätty ennätys 605.

Alkaneen kesän piti Duplantisin juhlaa. Tokion olympialaisten ylivoimaisen voittajasuosikin odotettiin tietysti jatkavan ennätystehtailuaan myös ulkoradoilla. Koronavirus sotki kuitenkin suunnitelmat. 

Salaa stadionille

Yhdysvalloissa asuvan Duplantisin harjoitteluolosuhteet muuttuivat haastaviksi, kun kaikki harjoittelupaikat suljettiin viruksen leviämisen estämiseksi.

Ruotsalaisen Aftonbladetin haastattelussa Duplantis kertoo treenanneensa lähinnä vanhempiensa takapihalla, johon on pystytetty seiväshyppypaikka. Täysipainoisesta hyppäämisestä ei takapihalla voida kuitenkaan puhua.

Hyppäämisen himo kasvoi lopulta niin suureksi, että Duplantis pyrki sisään paikallisen lukion yleisurheilukentälle. Huonolla menestyksellä.

– Minut heitettiin pihalle paikalliselta lukioradalta. Se ei ollut avoinna yleisökäytölle. Epätoivoinen tilanne vaatii epätoivoisia tekoja. Koitin mennä sinne, mutta se ei ollut sallittua, Duplantis sanoo Aftonbladetille.

Tilanteessa ei auttanut edes se, että Duplantis oli tuore ME-mies.

– Ei sillä ollut vaikutusta. Mikään ei olisi auttanut, että olisin saanut olla siellä.

Duplantis ehti kuitenkin myös hyppäämään kentällä. Aftonbladet kertoo Duplantisin äidin ja valmentajan Helena Duplantisin paljastaneen poikansa hypänneen kuuden metrin hyppyjä. Duplantis myöntää asian.

– Hyppäsin ihan ok-korkeuksissa. Se tuntui ihan hyvältä, mutta ei superhelpolta niin kuin hallikaudella. Oli hyvä saada vähän ruostetta pois.

Torstaina kilpailemaan

Duplantis kisasi toukokuun alussa leikkimielisessä kilpailussa Ranskan Renaud Lavillenien ja Sam Kendricksin kanssa. Kilpailussa kukin hyppäsi omilla hyppypaikoillaan ja hypyt välitettiin verkkoon. Tavoitteena oli ylittää puolen tunnin aikana viidessä metrissä ollut rima mahdollisimman monta kertaa.

Duplantis jakoi voiton Lavillenien kanssa 36 ylityksellä.

Torstaina Duplantis pääsee hyppäämään stadionilla, kun Oslossa kilpaillaan Impossible Games -tapahtumassa. ME-mies puhuu odotuksistaan varovaisesti.

– On vähän eri tilanne kuin sisäkaudella. Silloin olin hyvin valmistautunut, olin harjoitellut niin kuin halusin, Duplantis sanoo.

– En ole elämäni kunnossa, mutta olen riittävässä kunnossa hypätäkseni vähän. En sano rikkovani maailmanennätystä torstaina, mutta uskon olevani riittävässä kunnossa ollakseni viihdyttävä.

Oslon Impossible Games näkyy suorana lähetyksenä C More Sport 2 -kanavalla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa torstaina kello 21.00 alkaen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja