Maailmankuulun yleisurheiluilmiön luonut suuruus hämmästyi näystä Suomessa – "Tämä on hullua"

Kolmiloikan entinen maailmanennätysmies William "Willie" Banks palasi Suomeen vuosikymmenien tauon jälkeen ja on aivan pähkinöinä. Yhdysvaltalainen kertoo MTV Urheilun haastattelussa muun muassa näystä, joka hämmästytti häntä luonnossa.

Banks oli 40 vuotta sitten Helsingin MM-kisoissa yleisön suosikki ja saavutti arvokisamitalinsa, hopean, tuloksella 17,18. Yhdysvaltalainen koki, että häntä kannustettiin Suomessa enemmän kuin ketään muuta urheilijaa ja että hän sai parhaat taputukset. 

Hulppeisiin taputuksiin hänellä oli ansionsa erikoisen tapahtumakulun jälkeen. Banks oli kaksi kesää aiemmin Tukholmassa käydyssä DN-galan-kilpailussa ollut vielä tiedostamattaan synnyttämässä maailmanlaajuista ilmiötä.

Banks kuunteli ennen hyppäämistä vauhtiradan päässä korvalappustereoilta musiikkia ja teki normaaliksi kuvailemansa aloitusrituaalit. Hän taputti kolme kertaa käsiään yhteen ja puisti myös nyrkkiään kolmesti. Viisi juopunutta miestä taputti sillä kertaa perässä.

Banks toisti rutiininsa seuraavillakin kierroksilla, ja aina suurempi yleisöjoukko yhtyi taputuksiin. Lopulta jopa puolet Tukholman olympiastadionista oli mukana. Vaikka Banks oli aluksi ärtynyt halutessaan keskittyä, tulokseen 17,55 yltänyt yhdysvaltalainen koki metelin lopulta siivittäneen hänet voittoon ja kiitti yleisöä.

"Bänksit" jäi elämään yleisurheiluun, ja yleisön taputukset urheilijoille ovat nykyään tavallista kauraa. 

Ilmiö oli voimissaan myös Helsingin MM-kisoissa 1983. Ilmavasti loikkinut Banks kiittelee saaneensa tuolloin suomalaisilta "paljon rakkautta".

– Muistan, että pidin hauskaa. Toisilla ei ole hauskaa, kun he kilpailevat näinä päivinä, mutta minulla oli. Tanssin, kuuntelin musiikkia ja pompin ympäriinsä. Olin todella Banks, hän kertoo.

"Kuin olisin tullut kotiin"

Banks kävi myös myöhemmin Suomessa kilpailemassa, mutta edellisestä Suomi-visiitistä on hänen laskujensa mukaan jo kolmisenkymmentä vuotta aikaa. Nyt hän on kuitenkin jälleen maassa. 67-vuotias loikkasuuruus oli tiistaina suomalaisten yleisurheilulegendojen vierellä tähdittämässä 40 vuotta yleisurheilun ensimmäisistä MM-kilpailuista -mediatilaisuutta Helsingissä.

Banks oli saanut kutsun hiljattain edesmenneeltä entiseltä kolmiloikkaajalta Heikki Hervalta, jonka elämänkumppani Ringa Ropo oli kyseisessä tilaisuudessa mukana.

– On ollut upeaa, kuin olisin tullut kotiin. Kaikki ovat niin ystävällisiä, Banks kehuu.

– Olen nähnyt vanhoja faneja, tavannut uusia ihmisiä ja kuullut tarinoita.

Banks kertoo pitäneensä eniten tarinasta, jossa eräs silloinen nuori poika istui katsomossa isänsä kanssa, joka oli ollut kolmiloikasta ja Banksista innoissaan. Poika oli päättänyt, että hänestäkin tulisi kolmiloikkaaja.

"Uskomaton" luonto

Lempäälän hyppykarnevaaleillekin tällä viikolla suuntaava Banks on mielissään siitä, miten suomalaiset rakastavat yleisurheilua. Mahtavinta hänestä on suomalaisten luonne.

– He ovat alkuun vähän ujoja, mutta kun he oppivat tuntemaan sinut, he ovat kuin veljiäsi ja siskojasi, tyyliin "rakastan sinua".

Toinen asia, mistä Banks pitää "puhtaaksi ja kauniiksi maaksi" kuvailemassaan Suomessa, on luonto. 

– Se on uskomaton.

Banks mainitsee käyneensä Kuortaneellakin ja hämmästelee erästä kokemustaan.

– Menin kävelylle ja näin neljä hirveä. Neljä hirveä, tämä on hullua.

Rauhastakin Suomessa nauttiva Banks rakastaa yksinkertaisesti myös sitä, että täällä voi juoda puhdasta vettä hanasta, mitä hän ei voi tehdä kotonaan Etelä-Kaliforniassa.

Eikä suomalaisen kesän myöhäisten tuntien kirkkaudessakaan ole vikaa.

– Ihmiset valittavat, että he eivät pysty nukkumaan kesäaikaan, koska on liian valoisaa. Valo ei kuitenkaan haittaa minua, nukun todella hyvin ja pystyn nukkumaan missä tahansa.

"Paras elämä, joka ihmisellä voi koskaan olla"

Kymmenen vuotta säilyneen kolmiloikan maailmanennätyksen 17,97 vuonna 1985 leiskauttanut Banks on edelleen sutjakassa kunnossa. Legenda näytti tiistaina Helsingin olympiastadionilla, että hänen vauhtiaskeleissaan on yhä lennokkuutta.

Heinäkuun alkupuolella kotiinsa palaava mies pitää kunnostaan huolta ennen kaikkea zumbaamalla, jota hän harrastaa viidesti viikossa.

– Se on hauskaa. Rakastan musiikkia ja tanssimista. Zumba on fitness-tanssia, niin saan kaiken.

Banksilla on vaimo, neljä lasta ja kaksi koiraa.

– Paras elämä, joka ihmisellä voi koskaan olla. Ei valittamista. Olen siunattu.

Tiina Lillakilta painavaa puhetta keihäänheitosta: "Valmentajakartalla saa tapahtua asioita" 2:09
40 vuotta yleisurheilun ensimmäisistä MM-kilpailuista -tilaisuudessa oli paikalla myös kyseisten kisojen maailmanmestari, keihäslegenda Tiina Lillak. Hän latasi painavaa puhetta MTV Urheilulle: "Valmentajakaartissa pitää tapahtua asioita."

Lue myös:

    Uusimmat