Olympiavoittaja pelästyi yllättävästi Suomessa – hänellä oli myös paljon pysäyttävämpää ja vakavampaa kerrottavaa

Turussa Paavo Nurmi Gamesissa kilpaillut 110 metrin aitojen olympiavoittaja ja maailmanmestari Omar McLeod ehti astua jo huippu-urheilusta sivuun. Jamaikalainen kertoo MTV Urheilulle avoimesti mielen ongelmistaan, joiden jälkeen hän on palannut kilparadoille itsensä löytäneenä.

McLeod kisasi edellisvuosina kovin vähäisesti. Viime vuonna hän juoksi kilpaa vain kolmena päivänä – helmikuussa 60 metrin aidoissa ja huhtikuussa kerran 4 x 400 metrin kilpailussa sekä kerran 110 metrin aidoissa, joiden parissa aika oli hänelle vaatimaton 13,67.

Kun 110 metrin aidoissa olympiakultaa 2016 ja maailmanmestaruuden 2017 voittaneelta jamaikalaiselta kysyy syytä vähäiseen kilpailemiseen, hänen kiteytyksenään on elämä. Hän avaa tämän jälkeen tarkemmin, mistä oli kyse.

– Minun täytyi työstää monia asioita. Rakkauteni urheilua kohtaan hiipui ja olin surullinen. En ollut henkisesti urheilussa enää mukana, McLeod sanoo.

Myös 60 metrin aitojen MM-hallikullan urallaan voittanut jamaikalainen luonnehtii elämänsä mullistuneen jo varhain. McLeod ylsi olympiakultaan ensimmäisissä viiden renkaan kisoissaan 22-vuotiaana ja koki runsaasti kasvukipuja asuessaan omillaan Yhdysvalloissa. 

– Oli paljon uusia asioita, ylä- ja alamäkiä. Laskuvaiheissa putosin todella alas.

McLeod oli hukassa. Huippu-urheilu kävi kaikessa kuormassa raskaaksi.

– Urheilijana sitä tietää, milloin täytyy astua sivuun. Et voi kuunnella ulkopuolisia. Sinun täytyy huolehtia itsestäsi.

McLeod alkoi tehdä näin. Hän koki, että hänen täytyy levätä ja "täyttää mukiaan", keskittyä paranemiseen.

– Halusin elää hiljaiseloa ja vietin paljon aikaa yksin. Pysyttelin kotosalla, luin paljon ja sain terapiaa. Matkustelin myös.

"Virtaan kuin vesi"

McLeod sanoo löytäneensä rauhoituttuaan "aikuisen puolen itsestään" ja ylipäätään itsensä. Hän kertoo tietävänsä nyt täsmälleen, kuka hän on.

Mitä muuta kuin huippu-urheilija siis on Omar McLeod? Jamaikan ennätyksen 12,90 vuonna 2017 aitonut ja maailman kaikkien aikojen listalla seitsemäntenä oleva mies vastaa rakastavansa eläimiä, jotka ovat iso ja tärkeä osa hänen elämäänsä. Hän lisää arvostavansa myös yksinkertaisuutta, vettä ja luontoa.

– Minulle elämässä on kyse pienistä asioista. En aseta itselleni liikaa paineita. Virtaan vain kuin vesi.

– Olen nyt 30 ja koen viimein olevani kukoistuksessani. Pidän jälleen hauskaa.

"Olisi voinut olla 13,0-kisa"

McLeod oli viihtynyt myös kilpailureissullaan Suomessa. Ensimmäisenä yönään hän tosin säpsähti.

– Heräsin kolmelta aamulla ja katsoin ulos. Oli yhä valoisaa. Se pelästytti minut. En ollut valmis siihen.

Uusi kokemus pääsi yllättämään.

– Mutta kun totuin siihen, ajattelin, että se oli todella siistiä. En voi valittaa.

Moitteille ei ollut todellakaan sijaa Paavo Nurmi Gamesissakaan, jota seurasi tiistaina ennätysyleisö, 13 785 katsojaa.

– 13 000! En ole kokenut tällaista yleisöä pitkään aikaan. Yleisö oli erinomainen, rata nopea, ihmiset upeita ja sää todella hyvä.

Ulkokauden viidennen kilpailupäivänsä viilettänyt McLeod aitoi Turussa voittoon ja pisteli suven parastaan, ensin eräjuoksussa 13,29 ja sen jälkeen finaalissa 13,25. Oivasta ajasta huolimatta petrausvaraa jäi hyvin.

– Osuin finaalissa todella pahasti viimeisiin kolmeen aitaan. Minulla oli todella vaikeaa, enkä odottanut tuota. En ole juossut noin nopeasti pitkään aikaan.

– Se olisi voinut helposti olla 13,0-kisa, jos en olisi kompastellut tuolla lailla.

"Siksi palasin urheilun pariin"

McLeodilla ei ollut finaalin jälkeen kiire pois. Hän seurasi tarkkaan 100 metrin aitojen kilpailun, jossa juoksi kuudenneksi hänen maannaisensa Britany Anderson. McLeod jäi myös hyväksi toviksi jakamaan lapsille nimikirjoituksia, ja välkehti alituiseen leveä hymy huulillaan.

McLeod sanoo, että ajan suominen lapsille on hänelle "todella, todella tärkeää".

– Siksi palasin urheilun pariin, inspiroimaan lapsia ja näkemään kasvoilla hymyjä. Olemme viihdyttämässä ja tuomassa heille iloa.

– Oli tärkeää, että otin aikaa antaakseni pienesti takaisin.

Ensi viikolla McLeod on antamassa itsestään parasta Jamaikan olympiakarsinnoissa. Jamaikan ennätysmiehen onneen ei vaadita uutta olympiakultaa, mutta hän toteaa, että sen voittaminen uudelleen olisi silti todella tärkeää – moisiakin tuntemuksia hän myöntää palanneensa huippu-urheilijana hakemaan.

Lue myös:

    Uusimmat