Mainos

Wikileaks-vuodot voivat pian koitua Berlusconin kohtaloksi

Wikileaksin vuodot Italian pääministerin Silvio Berlusconin toiminnasta iskevät kiusalliseen väliin. Italiassa äänestetään Berlusconin luottamuksesta vajaan kahden viikon kuluttua, eikä hänellä ole enää takanaan varmaa enemmistöä.

Tänään 100 keskustaoikeistolaista parlamentaarikkoa ilmoitti vaativansa Berlusconin eroa. Julkilausuman takana on osa Berlusconin oman puolueen jäsenistä.

- Maamme tarvitsee eheän ja vakaan hallituksen, kun olemme kohtaamassa haudanvakavaa sosiaalista ja taloudellista kriisiä, luki viiden keskustaoikeistolaisen puolueen yhteisessä julkilausumassa.

Hämäräkauppoja Putinin kanssa?

Luottamuslauseäänestyksen kirvoitti alunperin Berlusconin lukuisat seksiskandaalit. Wikileaksin tuoreet vuodot ovat kuitenkin entisestään voimistaneet pääministerin ympärillä vellovaa kohumyllyä.

Yhdysvaltalaiset diplomaatit kertovat vuodetussa asiakirjassa, että Berlusconi hyötyi mahdollisesti henkilökohtaisesti Venäjän pääministerin Vladimir Putinin kanssa tehdystä energiasopimuksesta. Miesten välit ovat olleet julkisuudessakin läheiset ja diplomaattien mukaan Berlusconi myös ihaili Putinin autoritääristä macho-johtamista.

Vakavin väite kuitenkin on, että Putin olisi luvannut Berlusconille prosenttiosuuden voitoista, jotka maidenvälinen energiayhteistyö tuottaa. Wikileaksin raporttien mukaan myös Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa tiedotettiin Putinin ja Berlusconin salaisista liiketoimista ennen Obaman Italian-matkaa viime vuonna.

Yhdysvallat pyytelee nolona anteeksi

Wikileaks-vuodot iskivät vakavien poliittisten syytösten lisäksi myös Berlusconin henkilöhahmoon. Pääministeriä on asiakirjoissa kuvailtu muun muassa vastuuttomaksi, turhamaiseksi ja tehottomaksi nykyaikaisena eurooppalaisena johtajana.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton kiirehti eilen pyytelemään Berlusconilta anteeksi kiusallisia vuotoja.

- Meillä ei ole parempaa ystävää, ei ketään, joka tukisi amerikkalaista politiikkaa yhtä vakaasti kuin pääministeri Silvio Berlusconi, Clinton julisti heidän yhteisessä tapaamisessaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.