WHO varoittaa dengue-epidemiasta

Kuumetautiin ei ole lääkettä eikä rokotetta. Tauti leviää hyttysten avulla ja se on yleistynyt kaupunkilaistumisen myötä. Suomessa on tavattu 12 tartuntaa tänä vuonna matkatuliaisena.

Aasiaa ja Tyynenmeren aluetta uhkaa paha denguekuume-epidemia, varoittaa maailman terveysjärjestö WHO.

Hyttysten levittämään kuumetautiin on kuollut jo yli tuhat ihmistä. Monissa maissa kuolemantapauksia on ollut tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuoden aikana.

- Näyttää vahvasti siltä, että tästä vuodesta tulee yksi pahimmista denguekuumevuosista, sanoo WHO:n Filippiinien-aluetoimiston tautineuvoja John Ehrenberg.

Tautia levittävät hyttyset lisääntyvät vedessä. Sadekausi alkoi tänä vuonna Aasiassa varhain, mikä on vauhdittanut hyttysten lisääntymistä.

Denguekuumeeseen ei ole lääkettä, eikä sitä vastaan ole rokotetta. Terveelle aikuiselle tauti ei yleensä ole hengenvaarallinen, mutta lapsille ja vanhuksille se voi aiheuttaa sisäistä verenvuotoa, johon moni kuolee.

WHO kehottaa Aasian maita olemaan valppaana taudin suhteen, huolehtimaan siitä että sairastuneet saavat oikeanlaista hoitoa, jakamaan tietoa sairaudesta ja tuhoamaan paikkoja, joissa hyttyset lisääntyvät.

Tauti on yleistynyt vuosi vuodelta kaupungistumisen myötä. Ruuhkaisissa kaupungeissa on usein asuinalueita, joissa ei ole juoksevaa vettä. Näiden alueiden asukkaat säilyttävät vettä astioissa, ja hyttysten on helppo lisääntyä veden pinnalla.

Edellinen paha denguekuume-epidemia oli vuonna 1998, jolloin tautiin kuoli 1500 ihmistä.

Suomeen tartunta tuliaisena

Suomessa on tavattu tänä vuonna 12 denguekuumetartuntaa. Kansanterveyslaitoksen mukaan luku voi hyvinkin ylittää viime vuoden tason, jolloin tartuntoja löytyi 22.

Tartuntatautilääkäri Marjut Astikainen Kansanterveyslaitoksesta muistuttaa, että osa tartunnoista jää edelleen diagnosoimatta flunssan kaltaisten oireiden takia.

Denguekuumetta tavataan esimerkiksi suomalaismatkailijoiden suosimassa Thaimaassa ja Brasiliassa. Suomessa on denguekuumeeseen kuollut tiettävästi yksi ihminen.

- Denguekuume on muodossa kuin muodossa sellainen, että se matkan pilaa, Astikainen sanoo.

Tautia levittää aedes aegypti -niminen hyttynen, joka lentää myös päiväsaikaan toisin kuin esimerkiksi malariaa levittävä sukulaisensa. Matkailija voi suojautua pistoja vastaan normaalein hyttyskarkottimin ja pitkälahkeisin vaattein. Hotellihuone kannattaa tarkistaa ennen nukkumaanmenoa hyönteisten varalta.

Kuumeeseen Astikainen suosittaa paracetamolia sisältäviä lääkkeitä ibuprofeinin sijaan, sillä ne eivät heikennä verihiutaleiden toimintaa. Denguekuumeen heikommatkin tyypit laskevat verihiutaleiden määrää.

Hyttyset voivat lisääntyä melko pienessäkin vesitilkassa, joten esimerkiksi ulkomailla asuvan kannattaa tyhjentää kaikki vettä keräävät astiat asuntonsa läheisyydestä.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat