Mainos

WHO vaatii maailmanlaajuisia toimia kroonisia sairauksia vastaan

Kroonisia sairauksia on pidetty yleensä rikkaiden maiden vitsauksena, mutta nykyään viidestä potilaasta neljä elää köyhemmissä valtioissa.

Maailmanlaajuisella kampanjalla voitaisiin estää 36 miljoonan ihmisen kuolema sydänsairauksiin ja -kohtauksiin, diabetekseen sekä syöpään kymmenessä vuodessa. Samalla säästyisi kymmeniä miljardeja euroja, arvioi Maailman terveysjärjestö WHO.

- Tämä on hyvin vakava tilanne sekä julkiselle terveydenhuollolle että niille yhteiskunnille ja kansantalouksille, joihin se vaikuttaa, sanoi WHO:n johtaja Lee Jong Wook.

Kroonisia sairauksia on pidetty yleensä rikkaiden maiden vitsauksena, mutta nykyään viidestä potilaasta neljä elää köyhemmissä valtioissa. Tämän uskotaan johtuvan istumatyön ja tupakoinnin lisääntymisestä sekä ruokavalion huononemisesta monissa kehitysmaissa.

WHO:n mukaan tupakointiin kuolee vuosittain lähes viisi miljoonaa ihmistä, liikalihavuuteen liittyviin vaivoihin reippaat 2,6 miljoonaa, korkeaan kolesteroliin 4,4 miljoonaa ja kohonneeseen verenpaineeseen yli seitsemän miljoonaa ihmistä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.