Mainos

Wallin: Perussuomalaisten nieltävä puolet ohjelmastaan

RKP:n puheenjohtaja, kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin uskoo, että perussuomalaiset joutuvat vielä nielemään puolet vaaliohjelmastaan ennen hallitukseen menoa. Wallin vieraili tänään MTV3:n puheenjohtajatentissä, ja keskustelu jatkuu Facebookissa.

Wallin ei vastannut siihen, mahtuuko RKP samaan hallitukseen pakkoruotsia vastustavien perussuomalaisten kanssa. Esimerkiksi perussuomalaisten ehdokas Vesa-Matti Saarakkala on vaatinut Suomesta virallisesti yksikielistä.

- Nyt on keskeistä se, että annetaan äänestäjien kertoa oma mielipiteensä vaaleissa. Suomen kaltaisessa vaalijärjestelmässä ei pidä missään nimessä ennakoida vaalitulosta.

Wallin kiisti väitteen siitä, että RKP lähtisi Saarakkalan kanssa samaan hallitukseen katkerana nieleskellen.

- Uskon, että jos joku joutuu jotain nielemään, niin kyllä perussuomalaisilla on sitten syy niellä ainakin puolet vaaliohjelmastaan. Näin käy, mikäli he haluavat tulla seuraavaan hallitukseen.

Löytyy aika paljon "donnereita"

Tentissä puhuttiin toki ruotsin kielen asemasta. Itä-Suomen kunnissa pystytään Wallinin mukaan järjestämään venäjän opetusta rinnakkain ruotsin kanssa. Esimerkiksi RKP:n varapuheenjohtaja Nils Torvaldsin linjaukset mahdollisesta pakkoruotsista luopumisesta ovat Wallinin mukaan "yksityisajattelua".

Wallin myönsi, että vaalit lähestyvät nyt painostavissa tunnelmissa.

- Kieltämättä tämä ilmapiiri on jyrkempi kuin se on ollut pitkään aikaan.

Esimerkiksi RKP:n ehdokas Jörn Donner on ilmoittanut taistelevansa perussuomalaisia vastaan.

- Kyllä uskoisin, että löytyy aika paljon "donnereita" RKP:n riveissä. RKP:n tavoitteena on, että avoin yhteiskunta säilyy Suomessa myöskin seuraavan vaalikauden jälkeen.

Wallin sanoi myös maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (RKP) hoitaneen pestinsä hyvin.

Portugali voi jakaa hallituspohjaa

Portugalin takauspäätös tulee näillä näkymin päätettäväksi juuri hallitusneuvottelujen aikaan. Wallin uskoo, että Portugalista voi tulla ensimmäinen hallituspohjaa jakava kysymys.

- Mielestäni puolueiden pitää ottaa kantaa siihen, että onko Suomen intressissä se, että eurooppalainen vakaus säilyy, että korot pysyvät mahdollisimman matalina. Vai otetaanko riski ja jätetään se palovakuutus ottamatta, silläkin riskillä että suomalaiset yritykset ja työpaikat siitä kärsivät.

Wallin uskoo, että nyt vastaan äänestävät puolueet voivat olla vaalien jälkeen eri mieltä. Esimerkiksi SDP saattaa muuttaa mielensä.

- Ehkä epäilen heitä kuitenkin vastuunkantajiksi, koska heillä on erittäin pitkä kokemus eurooppalaisesta yhteistyöstä. Kyllä välillä mietin, mitä Paavo Lipponen ajattelee, kun hän tämän päivän demareita katselee.

Huomenna tentissä Sinnemäki

Tämän ja ensi viikon aikana kaikkien kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajat käyvät MTV3:n tentattavina. Lähetykset alkavat Seitsemän uutisten jälkeen.

Huomenna tentissä on vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki.

(MTV3)

Katso RKP:n puheenjohtajan Stefan Wallinin kommentit:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.