Walesissa äänestettiin laimeasti

Ensimmäiset alustavat tulokset Walesin kansanäänestyksessä eivät vielä anna selvää kuvaa siitä, ovatko walesilaiset oman parlamentin kannalla vai eivät. Äänestysinto oli laimea, sillä alustavien arvioiden mukaan vain 60 prosenttia äänioikeutetuista vaivautui eilen ottamaan kantaa parlamentin tarpeellisuuteen.

Pohjoiswalesilaisen Wrexhamin kaupungin vaalitulos saatiin laskettua ensimmäiseksi perjantaina aamuyöllä. Wrexhamissa kyllä-ääniä oli 54,7 prosenttia ja ei-ääniä 45,3 prosenttia. Sekä Walesin parlamentin kannattajat että vastustajat huomauttavat kuitenkin, että lähellä Englannin rajaa sijaitsevan kaupungin vaalitulos ei ennakoi lopullista tulosta kovinkaan varmasti.

Alueparlamenttia ajaa etenkin työväenpuolue, jolla on Walesissa perinteisesti vahva kannatus. Viimeksi asia oli esillä vuonna 1979, jolloin walesilaiset äänestivät parlamenttihankkeen kumoon. Saman tien kaatui myös viimeinen työväenpuolueen hallitus ennen nykyistä, Tony Blairin johtamaa hallitusta.

Se, ettei walesilaisia näytä kiinnostavan oma parlamentti, selittyy ainakin osittain sillä, ettei parlamentilla olisi juurikaan valtaoikeuksia. Cardiffiin sijoitettava 60-jäseninen parlamentti saisi hallinnoitavakseen 7 miljoonan punnan eli lähes 60 miljoonan markan budjetin ja sillä olisi sanansa sanottavana maatalous-, koulutus-, terveydenhuolto- ja infrastruktuuriasioissa.

Toisin kuin Skotlannissa, Walesissä alueparlamentti ei voisi kuitenkaan säätää lakeja eikä kantaa veroja. Skotit äänestivät viime torstaina oman parlamentin puolesta selkeällä 74 prosentin enemmistöllä.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat