Mainos

Walesin prinssi Charles täyttää 60 vuotta

Iso-Britannian kruununperijä, Walesin prinssi Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor on odottanut prinssinä kuninkaan kruunua niin kauan, että hän on nyt, 60-vuotiaana, historian vanhin Walesin prinssi.

Hän aloitti syntymäpäiviensä juhlinnan jo keskiviikkona lontoolaisessa Wimbledon -teatterissa, missä juhlavieraita viihdyttivät muun muassa huippukoomikot Robin Williams, Rowan Atkinson ja John Cleese.

Eilen kuninkaallinen perhe järjesti yksityiset juhlat Buckinghamin palatsissa, jonne oli kutsuttu Euroopan kuninkaallisia sekä ystäviä ja työtovereita. Juhlakalun pojat, prinssit William ja Harry, pitivät isälleen humoristisen puheen, jossa he uhkasivat ostaa vanhalle isälleen sähköisen tuolihissin Highgroven kartanoon.

Pyöreiden vuosien saavuttaminen huipentuu lauantaina prinssin puolison Cronwallin herttuattaren Camillan järjestämiin kotijuhliin Highgrovessa; pääesiintyjäksi on lupautunut raspikurkku Rod Stewart.

Prinssi Charlesin virallinen syntymäpäivä on tänään.

Kruunua ei vieläkään

Vaikka kuninkaan arvonimi puuttuu, Walesin prinssin omaisuus ja sijoitukset varmistivat hänelle viime vuonna 16 miljoonan punnan tulot. Poliittisesti neutraalista roolistaan huolimatta hänellä on myös hyvät mahdollisuudet hyväntekeväisyyteen sekä yhteiskunnallisten asioiden kommentoimiseen.

Yksityiselämässään hän on kuitenkin kulkenut kivisen tien. Charles meni naimisiin heinäkuussa 1981 Diana Spencerin kanssa, josta tuli kansan rakastama Walesin prinsessa Diana. Avioliitto päättyi eroon vuonna 1996.

Prinssi sai kansalaisten vihat niskoilleen, kun prinsessa Diana paljasti Charlesin pettäneen häntä Camilla Parker Bowlesin kanssa. Charlesin suosiota nakersi myös Dianan kuolema auto-onnettomuudessa vuotta myöhemmin.

Lopulta vuonna 2005 Charles sai äidiltään kauan odotetun luvan avioitua nuoruuden rakastettunsa Camillan kanssa ja kansa alkoi hiljalleen lämmetä etäiseksi kokemaansa prinssiin.

82-vuotias kuningatar ElisabetII ei aio koskaan luopua kruunustaan. Vaikka kuningatar tulisi kykenemättömäksi hoitamaan tehtäväänsä hän voi pitää kruunun silti päässään kuolemaansa saakka - tekemällä pojastaan Charlesista sijaishallitsijan. Prinssi ei siten ehkä koskaan pääse siihen asemaan, jota varten hänet on kasvatettu.

Monien brittien mielestä Charlesin tulisikin luovuttaa kruunu suoraan perimyslistalla toisena odottavalle pojalleen prinssi Williamille.

Viimeaikaiset kyselyt kuitenkin tosin osoittavat kansan pikkuhiljaa lämpenevän Charlesille. Yli 40 prosenttia toivoo hänestä seuraavaa kuningasta ja Williamista 35 prosenttia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.